Teknoloji

NASA Nexus donanımı barındıran Android tabanlı ucuz uyduları bu yıl uzaya fırlatacak

Bütçesinin azaltılmasıyla karşı karşıya kalan NASA’nin uzay araştırmaları alanında liderliği kimseye bırakmaması için birçok alanda kendisini yeniden keşfetmesi gerekiyor. PhoneSat projesi “azla daha çoğunu yapma” yaklaşımına güzel bir örnek oluşturuyor. En düşük maliyetle ve en kolay montaj yöntemiyle uzaya uydu göndermeyi amaçlayan bu projenin başarıya ulaşması için mühendisler piyasadan toplanmış tüketici elektroniği ürünlerinin parçalarına başvuruyor, Google’ın Nexus donanımının parçaları bu operasyonun beynini oluşturuyor.

Bir Nexus One cihazı tarafından güçlendirilen PhoneSat 1.0 görevi sadece kısa bir süre boyunca faaliyet gösterecek, ancak uzay fotoğraflarını yerde bulunan kontrol istasyonuna geçecek. Bu esnada bu küçük uydu kendi sağlık durumunu da izleyecek ve NASA bilim insanlarını uzayın donanımı üzerinde yol açtığı zararlı etkiler konusunda bilgilendirecek.

PhoneSat 2.0 ise bu yetenekleri daha hızlı donanımı sayesinde genişletecek. Nexus S’in özünde yer aldığı bu proje mühendislerin uyduyu yerden kontrol etmesine olanak sağlayacak çift yöntlü S bant radyo iletişim donanımı, daha uzun uçuşları mümkün kılan güneş panelleri ve GPS vericisinin de aralarında bulunduğu çeşitli güncellemeler barındırıyor. NASA’nın belirttiğine göre PhoneSat’ın kurulmasıyla birlikte çeşitli amaçlara hizmet eden makul fiyatlı uydular tasarlamak mümkün olacak. Örnekler arasında uzay uçuşları için yeni teknoloji ve bileşenleri test etmek, dünya gözlemlerini ucuza maletmek de bulunuyor.

Tüketici elektroniği teknolojisini kucaklamak ve bu esnada temel görev hedeflerini bağlı kalmak sayesinde NASA’nın her bir uyduyu 3500 dolara maledebileceği söyleniyor. Bu düşük fiyat uzay araştırma kuruluşunun uydu teknolojisini hızlı bir şekilde evrimleştirmesi planında büyük önem taşıyor. NASA da yaklaşımını Silikon Vadisi’nin “erken çıkar, sık sık çıkar” doktrinine uygun şekilde belirleyecek gibi görünüyor. İki adet 1.0 ve bir adet 2.0 biriminden oluşan üç adet NASA PhoneSat sisteminin bu yıl içinde bir roketle uzaya gönderilmesi planlanıyor. Bunun ardından akıllı telefon tabanlı uyduların ne kadar kullanışlı olduğunu görme fırsatı bulacağız.

İlgili >> Gizmodo, NASA

İLGİLİ HABERLER