Teknoloji

NASA OSIRIS-REx göreviyle asteroit Bennu’dan topladığı örnekleri inceliyor

nasa osiris-rex

NASA, OSIRIS-REx göreviyle asteroit Bennu’dan toplanan ilkel kaya ve toz örneklerinden şu ana kadar 70.3 gram işlediğini açıkladı. Bu, görevin Dünya’ya 60 gram asteroit örneği getirme hedefini aştığı anlamına geliyor. Özellikle NASA biliminsanlarının, eylül ayında gezegenimize geri dönen ana örnek kabını henüz açamamış olması dikkat çekici. Biliminsanları kabın 35 menteşesinden sadece ikisini mevcut araçlarla açabildikleri için kabı açmakta zorluk yaşıyormuş.

Örnekleri, atmosferimize ve herhangi bir kirletici maddeye maruz kalmamaları için nitrojen akışıyla çalışan özel bir eldiven kutusunda inceliyor. Ayrıca kullanılacak aletin eldiven kutusuna sığması ve örneklerin bütünlüğünü tehlikeye atmayacak olması şart. NASA ana kabı şimdilik mühürlemiş durumda ve sonraki haftalarda nasıl açılacağının yöntemini geliştiriyor.

NASA’nın şu ana kadar elde ettiği 70.3 gramlık ilkel kaya ve toz örneklerinin nereden toplandığını merak ediyorsanız, bir kısmını TAGSAM dışındaki harici örnek alıcıdan, bir kısmını da TAGSAM’ın mylar kapağını tutup içerideki tozları ve kırıntıları penseler ya da bir kaşıkla alarak elde ettiğini belirtiyor. NASA’nın örneklerle ilgili ilk analizinde yüksek karbon içeriğine ve suya işaret eden kanıtlar olduğu, ileri incelemelerin Dünya’daki yaşamın nasıl başladığını anlamaya yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Ajans, elde ettiği örnekler üzerindeki inceleme ve karakterizasyon çalışmalarını sürdüreceğini, TAGSAM kapalı kalsa bile örneklerle ilgili yeni detaylar duyabileceğimiz belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER