Manşetler

NASA’nın Orion uzay aracı Apollo 13’ün rekorunu kırdı

nasa orion

Artemis 1 Orion mürettebat aracı, bir NASA uçuşu için yeni bir rekor kırdı. Cumartesi günü Türkiye saatiyle yaklaşık 16.40’ta, Orion daha önce insan astronotları taşımak için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa uçtu ve 1970 yılında Apollo 13 tarafından kaydedilmiş önceki rekoru geride bıraktı. Cumartesi akşamı Türkiye saatiyle 18.17 itibarıyla, Orion Dünya’dan yaklaşık 401 bin 798 kilometre uzakta bulunuyordu.

Orion uzay aracı entegrasyon yöneticisi Jim Geffre, “Artemis I, Orion’un sistemlerini zorlamak için tasarlandı ve bunu yapmanın gerçekten iyi bir yolu olarak uzaktaki bir geri yörüngeye karar verdik.” dedi. “Tam da öyle oldu ki, gerçekten büyük yörüngeyle, ayın üzerindeki yüksek irtifayla, Apollo 13 rekorunu geçmeyi başardık. Ama daha da önemlisi, keşif sınırlarını zorlamak ve uzay araçlarını daha önce hiç yapmadığımız kadar uzağa göndermekti.”

NASA Orion uzak mesafeye bilerek uçtu

Rekoru kırabilecek tüm görevler arasında Artemis 1’in seçilmesi mantıklı görünüyor. Space.com belirttiği gibi, Apollo 13’ün başlangıçtaki uçuş planı rekor kıran bir uçuş gerçekleştirmeyi içermiyordu. Apollo 13’ün Odyssey komuta modülünün Dünya’dan 400 bin 171 kilometre uzaklık ile ile bir önceki rekoru kırması, ancak görev ortasında meydana gelen bir patlamanın NASA’yı yeni bir dönüş rotası çizmeye zorlamasından sonra gerçekleşmişti.

Aquarius Ay Modülü’ndeki sınırlı oksijen kaynağıyla NASA’nın Apollo 13’ü mümkün olan en kısa sürede Dünya’ya geri götürmesi gerekiyordu. Kuruluş en sonunda, Apollo 13’ü Dünya’ya fırlatmak için Ay’ın yerçekimini kullanan bir uçuş yoluna karar verdi. Astronotlar Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise’in güvenli dönüşü için kritik önem taşıyan NASA personelinden biri Arturo Campos‘tu. Komuta ve Hizmet Modülüne Dünya’ya dönmesi için yeterli gücü veren acil durum planını yazdı. Artemis 1, merhum Arturo Campos’un adını taşıyan bir “Moonikin“, yani test mankeni de taşıyor.

Bu haftanın başlarında NASA Orion uzay aracı, Ay’ın yakınından geçişini gerçekleştirmişti. Uzay aracı uydunun etrafında yarım tur attıktan sonra Dünya’ya doğru fırlatılacak. NASA, Orion’un 11 Aralık’ta San Diego kıyılarında denize düşmesini bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER