Teknoloji

NASA’dan önemli Mars keşfi

Güneş sisteminin diğer gezegenlerinin keşfine yönelik yapılan çalışmalarda önem verilen faktörlerden birisi de, gidilecek gezegende su bulmak. Suyun bulunması o gezegende hayatta kalınabilmesi veya uzay aracını çalıştıracak yakıtın oluşturulabilmesi açısında önem taşıyor. NASA, komşu gezegen Mars üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda gezegendeki potansiyel su kaynaklarının haritasını çıkardı.

Mars’ın yüzeyi üzerinde inceleme yapan araştırmacılar tarafından hazırlanan haritada, buz hâlindeki suyun bulunabileceği noktalar gösteriliyor. Bazı noktalarda suyun yüzeyin yaklaşık 2,5 cm. altında olduğu ve gezegenin yüzeyine inenler tarafından rahatlıkla çıkarılabileceği belirtiliyor.

Haritada soğuk renkler, buzun yüzeye yakın olduğu noktaları temsil ediyor. Sıcak renkler ise daha derinlerdeki buz kitlelerini göstermek için kullanılıyor.

nasa mars

NASA Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) görev yapan ve haritanın paylaşıldığı araştırmanın baş yazarlığını üstlenen Sylvain Piqueux, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu buzu kazmak için bir iş makinesine ihtiyacınız yok. Bir kürek kullanmanız yeterli. Mars’ın yüzeyine gömülen verileri toplamaya ve astronotların inişi için en uygun yeri tespit etmek için çalışmayı sürdürüyoruz.”

NASA Mars yolculuğunda su yükünü azaltmak istiyor

Mars’taki buzul noktalarını tespit etmek, kızıl gezegene insanlı yolculuklar düzenleyebilmek açısından önem taşıyor. Böylelikle SpaceX’in Mars yolculuğu gibi projeler için de gerekli altyapıyı oluşturmak kolaylaşacak. Suyun roketlerdeki kargo ağırlığını azaltmak açısından da Mars’ta su bulmak ayrı bir öneme sahip. Ancak Mars’ın atmosferinin çok ince olduğu ve bu nedenle suyun yüzeye çıkınca kısa süre içinde buharlaştığını belirtmekte fayda var.

NASA, çıkardığı yeni Mars haritasıyla kızıl gezegene yapılacak yolculukların planlama aşaması için önemli bir kaynak sunuyor. Bu kaynağın gerçek anlamda ne kadar işe yaradığını görmek içinse hatırı sayılır bir süre boyunca beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER