Teknoloji

NASA: Kimse bizim yardımımız olmadan Mars’a gidemez

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mars-170415

Mars’a insan götürmeyi önceliği olarak niteleyen NASA, aynı amacın peşinde koşan ticari şirketlerin kendisinden yardım almadan bu işi başarmalarının mümkün olmadığını vurguluyor. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki bir bütçe komisyonunda açıklamalarda bulunan NASA yöneticisi Charles Bolden, nihai hedeflerinin Mars’a yolculuk olduğunu ve her şeyin bu hedef doğrultusunda şekillendiğini dile getirdi.

NASA’nın planlamasında Mars’a insanların dahil olduğu bir seyahat için 2030’lu yıllar işaret edilirken; kızıl gezegene gerçekleştirilecek insanlı yolculuk, bir zamanlar yaşanabilir bir çevreye sahip olan gezegende neyin yanlış gittiğini görmek ve aynı senaryonun Dünya’nın başına gelmesini önlemek açısından önem taşıyor. İnsanların Dünya’ya bağımlı olmaktan kurtulması gerektiğini söyleyen Bolden, Mars’ı Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olarak tanımladı.

Asteroid Redirect Mission isimli proje ise Mars’a gerçekleştirilecek yolculuğun anahtarı konumunda. Proje kapsamında 2020’de ayın yörüngesine bir asteroid parçasının yerleştirilmesi planlanıyor. NASA bu projede güneş ışığından elektrik üretimi ve otonom robotlar gibi teknolojilerini de test etme fırsatı bulacak. Proje astronotları ve kargoları Dünya yörüngesinin ötesine taşıyabilecek Uzay Kalkış Sistemi için de bir test platformu olacak. Bolden, NASA’nın ve ABD hükümetinin desteği olmadan hiçbir ticari şirketin Mars’a gidemeyeceğini vurgulamayı ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER