Manşetler

NASA’nın Mars helikopteri ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

nasa mars ingenuity
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA, Ingenuity adını taşıyan helikopteriyle Mars üzerinde ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Yerden 3 metre yükselen küçük hava aracı, 40 saniye boyunca havada kaldı. Böylelikle ilk kez bir hava aracıyla Dünya dışında bir gezegende uçuş yapılmış oldu. Bu uçuş, farklı gezegenlerin keşfini kolaylaştıracak yeni bir yolu göstermesi nedeniyle önem taşıyor.

Yaklaşık 2 kilogram ağırlığındaki helikopter, Mars’a göre öğlen saatlerinde havalandı. Helikopterin iki pervanesi Mars’ın çok ince atmosferinde helikopterin havada kalabilmesi için 2500 RPM hızında döndü. Dünya’da bunun için 500 RPM hız yeterli oluyor.

Ingenuity, Mars’a 18 Şubat’ta NASA’nın Perseverance isimli uzay aracıyla gitti. 4 Nisan’da uzay aracından çıkarılarak gezegenin yüzeyine yerleştirilen helikopter için beş uçuşluk test takvimi de işlemeye başladı.

NASA, Ingenuity’nin ilk test uçuşunun başarıyla gerçekleştirildiğini Jet Propulsion Laboratory biriminin açıklamasıyla duyurdu. Mühendis Michael Starch Ingenuity’nin başka bir gezegendeki ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini belirtti. Ingenuity’nin proje müdürü MiMi Aung ise insanlığın başka bir gezegende pervaneli bir araç uçurmayı başardığını açıkladı.

Ingenuity’nin alt kamerasıyla çekilen siyah-beyaz fotoğraf, helikopterin havalanmayı başardığını göstermesi açısından önem taşıyor. Bundan kısa bir süre sonra Perseverance, Ingenuity’nin kendisinden yaklaşık 100 metre uzaklaştığını gösteren bir dizi fotoğrafı Dünya’ya gönderdi.

NASA Mars helikopteriyle ilk test uçuşunu 11 Nisan’da gerçekleştirmeyi planlamıştı. Ancak yazılımda tespit edilen bir sorun nedeniyle uçuş ertelenmişti. Bu süreçte yazılımı tekrar yükleyen NASA, Ingenuity tarafından çekilen tüm kareleri ilerleyen günlerde paylaşacak.

İLGİLİ HABERLER