Teknoloji

NASA Mars Trek ile kızıl gezegeni tanıma fırsatı sunuyor

nasa-mars-trek-100715

Google Earth ve Google Sokak Görünümü’nün ekran başından başka yerleri gezmek için oldukça kullanışlı araçlar. Benzer bir gezintiyi Dünya dışında yapmak isteyenlere ise NASA’dan bir teklif geliyor. Ajansın kurduğu “Mars Trek” isimli web sitesi, kızıl gezegenin yüzeyinin interaktif haritasını bilgisayar ve akıllı cihaz ekranlarına taşıyor. Mars’a düzenlenen çeşitli görevlerde toplanan fotoğraflar iki veya üç boyutlu biçimde görülebiliyor. Kraterleri ve volkanları yakından görmek pek mümkün olmasa da, Mars Trek ile belli seviyeye kadar yakınlaştırma ve görünümü değiştirme gibi işlemler yapılabiliyor.

Kızıl gezegenin bilinen konumları, Mars Trek’te işaretlenmiş durumda. Bu noktaların üstüne tıklandığında ilgili konuma ait ekstra bilgiler edinilebiliyor. “Layers” (Tabakalar) adını taşıyan araç ise kullanıcıların farklı yörünge aracı kameralarından gelen görüntüleri tabakalaştırmasını sağlıyor. “Bookmarks” (Yer İmleri) isimli araç ise gezegende tarihi öneme sahip noktaları bir arada sunuyor.

Örneğin, Curiosity’nin iniş yaptığı bölge Bookmarks başlığında gösterilen alanlar arasında yer alıyor. STL dosyaları için bir indirme bağlantısının bulunması sayesinde kullanıcılar söz konusu konumların üç boyutlu baskılarını elde edebiliyor. Hem bilgisayarlardan hem de mobil cihazlardan erişilebilen Mars Trek’in keyfini çıkarmak için yüksek bağlantı hızının önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER