Teknoloji

NASA Mars yüzeyindeki toz fırtınalarını tahmin etmeyi amaçlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa marsNASA Mars’a insan göndermeden önce kızıl gezegenin hava durumunu da daha iyi tahmin edebilmeyi amaçlıyor. Astronotlarını tüm görevi riske edebilecek bir fırtınanın ortasına indirmeyi istemeyen NASA, bu durumun önüne geçebilmek adına ilk adımını attı.

Yörünge araçlarının topladığı yüksek rakımlı sıcaklık verilerini analiz etmeye başlayan NASA, büyük bölgesel toz fırtınalarının genel yapısını inceleme altına alacak. Söz konusu yüksekliklerde tozlu hava daha sıcak olduğu için bölgesel bir fırtınanın başlamak üzere olup olmadığını anlamak kolaylaşıyor. Bunun için sadece sıcak yamalara ve rüzgar üzerindeki etkilerine bakmak yeterli oluyor.

Mars’ta hava tahmini yapabilme konusunda halen uzun bir yol alınması gerekiyor. Buna ek olarak, bulunacak sonuçların lokal fırtınaları ya da kuşatan küresel fırtınaları kapsamayacağının da altı çiziliyor. Mars’ın gökyüzünde lokal fırtınaların fazla bir etkisi bulunmuyor. NASA araştırma tekniklerini geliştirdiği takdirde gelecekte kızıl gezegene gerçekleştirilecek insanlı görevlerde önemli bir kolaylık sağlanması muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER