Teknoloji

NASA Mars’taki uzay aracının belleğini 201 milyon kilometre uzaklıktan formatlayacak

nasa-opportunity-020914

NASA uzun süredir Mars’ta bulunan insansız uzay aracı Opportunity’nin belleğini yeniden formatlayacak. Uzay aracının günlük çalışmasını bölen ve tekrarlayan hataların sıklığının artması ve günde bir veya iki kez görülmesi NASA’nın yeniden formatlama kararı almasına neden oldu.

10 yılı aşkın süredir aktif olan ve planlanan görev ömrünün üzerine çıkan Opportunity, son bir aylık dönemde kendisini aralıklarla yeniden başlatıyor. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Opportunity’nin verileri saklamaya çalıştığı flaş belleğin aşınması bu duruma neden olması muhtemel gözüküyor. Flaş bellek parçaları tekrarlanan kullanımların ardından yıpranabiliyor ve uzay aracının bu yıpranmış parçaları kullanmaya devam ettiği düşünülüyor.

NASA’nın Mars Keşif Uzay Aracı Projesi kapsamında Opportunity projesinin müdürlüğünü yürüten John Callas, flaş belleği yeniden formatlamanın düşük riskli bir süreç olduğunu, uçuş yazılımının başka bir bölgede bulunan ve kaybolmayacak bir bellekte saklandığını belirtti. NASA yeniden formatlama işlemi sayesinde kötü flaş bellek hücrelerinin tespit edebilecek ve kullanımını engelleyebilecek. Böylelikle Opportunity’nin yaşadığı yeniden başlatmaların sayısı da azalmış olacak.

Opportunity’de bulunan kullanışlı veriler format işleminden önce NASA tarafından indirilecek. Formatlama sürecinde araç ve NASA daha düşük bir veri hızında iletişim kuracak. Bu sayede iletimin güvenilirliği artmış olacak.

Halihazırda NASA’nın ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Jet Yürütme Laboratuvarı’ndan 201 milyon kilometre uzakta bulunan Opportunity, ilk kez formatlama işleminden geçecek. NASA 2009 yılında Opportunity’den önce Mars’a gönderilen ve artık kullanılmayan Spirit için yeniden formatlama gerçekleştirmişti. Opportunity’nin yeniden formatlama işleminin önümüzdeki ay yapılması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER