Teknoloji

NASA Mars InSight görevine Mayıs 2018’de başlamayı planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa mars insight

Mars’ın daha yakından keşfedilmesi ve günün birinde Mars’a ayak basılması, NASA’nın en büyük hedefleri arasında yer alıyor. Söz konusu hedefi gerçekleştirme konusunda irili ufaklı pek çok çalışma yapan kurum, Mars InSight adını taşıyan yeni görevini başlatmayı planladığı tarihi de kamuoyuna duyurdu. 5 Mayıs 2018 itibarıyla göreve başlamayı planlayan NASA, 26 Kasım 2018’de uzay aracının kızıl gezegenin yüzeyine inmesini öngörüyor.

InSight ile NASA Mars yüzeyine kızıl gezegen gibi kayalık yapıların nasıl meydana geldiğini analiz edecek özel uzay araçları da indirilecek. İlk etapta göreve içinde bulunduğumuz ay içinde başlamayı planlayan NASA, ana bilim aracındaki vakum sızıntısı nedeniyle geçtiğimiz aralık ayında kalkış planını iptal etmişti. NASA bünyesindeki bilim adamları, sızıntı yapan mekanizmayı yeniden tasarlamak için şimdiden kolları sıvamış durumda.

Söz konusu gecikmenin programa maliyetinin ne olacağı henüz bilinmiyor. Ağustos ayında kalkış aracı sağlayıcısıyla gerçekleştirilecek düzenlemelerin ardından maliyet konusunda daha sağlıklı bilgilerin verilebileceği ifade ediliyor.

NASA’nın InSight ile birlikte Mars yüzeyine gönderdiği araçta bulunan sismometrenin kızıl gezegenin zemin hareketlerini ölçebilmesi adına bir vakumun içinde çalışması gerekiyor. Yeniden tasarım sürecinin tamamlanmasının ardından yenilenen vakum mekanizmasının 2017 içinde hazır hâle gelmesi öngörülüyor. NASA, InSight’taki gecikmenin diğer Mars görevlerini etkilemesini beklemiyor.

NASA’nın uzun vadeli planları içinde Mars’a astronotların dahil olduğu bir sefer düzenlemek ve kızıl gezegene ayak basmak önemli bir yer tutuyor. Halihazırda uzayda gerçekleştirilen deneylerin önemli bir kısmının temelinde de bu motivasyon yatıyor.

İLGİLİ HABERLER