Teknoloji

NASA Mars’ta görev yapacak bir insansız hava aracını test ediyor

nasa-mars-260115

İnsansız hava araçlarını son zamanlarda pek çok yerde görmek veya pek çok mecrada haklarında konuşulduğunu duymak artık çok olası bir durum. NASA tarafından gerçekleştirilen son testler ise insansız hava araçlarının yolculuğunda sıradaki durağın Mars olabileceğini gösteriyor.

Mars Helikopteri olarak adlandırılan araçlar NASA’nın Jetli Sürüş Laboratuvarı tarafından geliştiriliyor. Halihazırda Mars yüzeyini keşif araçlarıyla inceleyen araştırma ekipleri, bu sayede toprak örnekleri de toplayabiliyor. Ancak kızıl gezegenin yüzeyindeki engebeler zaman zaman araştırma ekiplerine zorluk çıkarabiliyor. NASA’ya göre, bu zorlukları rahatlıkla aşma yeteneğine sahip olan Mars Helikopteri, yüzey üstünde araçların kat ettiği mesafeyi de üçe katlayabilecek.

Mars Helikopteri gerektiğinde yüzey üstünde giden araçlara da eşlik edecek ve bu araçlar bir engele takıldığı zaman engelin aşılması için gerekli verileri Dünya’daki kontrol masasına gönderecek. Mars Helikopteri tarafından gönderilen fotoğraflar sayesinde araştırma ekiplerinin gelecekteki çalışma alanlarını belirlemesi de kolaylaşacak.

Helikopterin prototip versiyonlarının testleri halihazırda devam ediyor. Mars Helikopterinin gelecekteki keşif görevleri için bir eklenti işlevi görmesi amaçlanıyor, ancak proje onaylansa dahi yakın zamanda uçuşa geçmesi beklenmiyor. Mars atmosferinin inceliği, yer çekiminin Dünya’ya kıyasla daha düşük olması ve gezegenin zorlu çevresel koşulları göz önüne alınınca Mars helikopterinin uçuş için oldukça dayanıklı bir yapıya büründürülmesi gerektiği görülüyor.

İLGİLİ HABERLER