Teknoloji

NASA Mars helikopterinin ilk uçuşunu erteledi

nasa perseverance mars ingenuity

NASA, Mars helikopterinin ilk uçuşu konusunda fazlasıyla temkinli davranıyor. Yapılan açıklamada, Ingenuity isimli helikopterin ilk uçuşunun 14 Nisan’dan önce gerçekleştirilmeyeceği belirtildi. Bu kararın 9 Nisan’daki testin iyi gitmemesi nedeniyle alındığı ifade edildi. Söz konusu testin zamanlayıcının erken sıfırlanması ve helikopteri uçuş moduna alması nedeniyle planlandan kısa sürdüğü açıklandı.

NASA’dan yapılan açıklamada, Ingenuity’nin “güvenli ve sağlıklı” olduğu vurgulanırken; olan bitenin tam anlamıyla anlaşılabilmesi ve uçuş zamanına karar verilebilmesi için telemetri verilerinin incelendiği ifade edildi.

Ingenuity’nin ilk uçuşunu 11 Nisan’da gerçekleştirmesi planlanmıştı. Eğer her şey yolunda giderse, uçuş 30 saniye sürecek ve helikopter yerden 3 metre yükselecek. Önümüzdeki 30 günlük dönemde dört uçuşun daha gerçekleştirilmesi planlanıyor.

NASA Mars helikopteri için en başta böyle bir plan oluşturmasa da, temkinli tavrı da anlayışla karşılamak gerekiyor. Bu testte ilk kez bir taşıt Mars’ın üzerinde uçmuş olacak. Ingenuity’nin başarısının başka araçların da yolunu açacağı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER