Teknoloji

NASA Mars filosuna komut göndermeyi durdurdu

nasa mars

NASA ekim ayının ortasına kadar Mars yüzeyinde görev yapan uzay araçlarına komut göndermeye ara verdiğini açıkladı. Bunun nedeni Mars ve Dünya’nın Güneş’in zıt taraflarında kalması. Her iki yılda bir yaşanan bu durum, Dünya’dan Mars’a komut gönderilmesini engelliyor. Kızıl gezegendeki araçlar, bu süreçte veri toplamaya devam edebiliyor.

Güneş Kavuşumu olarak adlandırılan bu olay sırasında Güneş’in tacındaki iyonize gaz, radyo sinyallerini etkileyebiliyor. Bu da Dünya’dan Mars’a komut iletiminin sağlıklı yapılmasını engelliyor. Gaz etkisine maruz kalan komutların gönderildiği uzay aracının operasyonunun etkilenebileceği belirtiliyor. NASA önümüzdeki haftalarda yapılacak işlerin listesini bu durum yaşanmadan önce Mars’taki uzay araçlarına gönderdi.

“Komut Morataryumu” olarak adlandırılan bu süreç, pek çok uzay aracı için 2-16 Ekim tarihleri arasında geçerli olacak. Sürecin başlangıcı ve bitişi uzay aracına bağlı olarak birkaç gün sarkabilecek veya öne gelebilecek.

Perseverance uzay aracı bu dönemde hava durumunu takip etmeyi sürdürecek. Mars Çevresel Dinamikler Analiz sensörleri bu görevi yerine getirecek. Mars ufkundaki araştırmalar da bu dönemde devam edecek.

Ingenuity Mars helikopteri ise bu süreçte çalışmayacak. Helikopter hâlihazırda Perseverance’tan 175 metre uzaklıkta bekliyor. Curiosity de hava durumu takibi ve radyasyon ölçümü gibi operasyonlarını devam ettirecek.

NASA tarafından Mars yüzeyine gönderilen bir diğer araç olan InSight ise sismografıyla kızıl gezegendeki depremleri takip edecek. Perseverance, Curiosity ve InSight bu dönemde Mars’tan ham görüntü iletemeyecek.

İLGİLİ HABERLER