Teknoloji

NASA Kepler uzay aracında acil durum

nasa kepler
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa kepler

NASA mühendisleri uzay ajansının gezegen avlayan uzay aracı Kepler için acil durum görevi ilan ettiler. Bunun nedeni milyonlarca kilometre uzaklıktaki Keplerin acil durum moduna geçmiş olması.

Anormal durumu yaklaşık bir buçuk gün önce fark eden NASA uzay aracını yeni bir gözlem görevi için Samanyolu galaksisinin merkezine doğru yönlendirmeye çalışacaktı. Acil durum görevi ilan edildiği için Kepler ekibinin NASA’nın derin uzay iletişim sistemlerine öncelikli erişim hakkı bulunuyor, bu sayede uzay aracını normal faaliyetlerine döndürmeye çalışacaklar.

Acil durum modu uzay aracının en düşük seviyede faaliyet gösterdiği modu temsil ediyor. Bu modda normalden daha fazla yakıta ihtiyaç duyuluyor, bu yüzden Kepler görev ekibi uzay aracını normal moda bir an önce getirmek istiyor ve bunun için çalışıyor. Ancak Kepler ile iletişim kurmak kolay değil, çünkü uzay aracı NASA’nın belirttiğine göre şu anda dünyadan yaklaşık 120 milyon kilometre uzakta bulunuyor. Bu nedenle ışık hızında seyahat eden bir iletişim sinyalinin uzay aracına gidip gelmesi 13 dakika kadar sürüyor. NASA, mümkün olduğunda çalışmalarıyla ilgili bilgi vereceğini kaydetti.

NASA Kepler uzay aracı ilk kez bu tarz bir bozulma yaşamıyor. 2009 yılında fırlatılan Kepler, Güneş Sistemi dışında kalan gezegenleri bulma hedefini taşıyor. Uzay aracı 2012 yılına kadar 5000’e yakın Güneş Sistemi dışında gezegen bularak temel hedefine ulaşmıştı. Ancak o yılın temmuz ayında, Kepler’in hareketinde yardımcı olan dört jiroskopik tepki tekerleğinden bir tanesi arızalanmıştı. İkinci tekerlek de Mayıs 2013’te kaybolmuş, bu da aracın temel görevine bir nokta getirmişti. Ancak 2014’te NASA Kepler’i tekrar hayata döndürmüş ve K2 olarak adlandırılan yeni bir göreve yollamıştı. Bu görevde uzay aracının yönlendirilmesinde Güneş’ten gelen basınç da kullanılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: SpaceX Falcon 9 en sonunda yüzen platforma başarıyla indi

İLGİLİ HABERLER