Teknoloji

NASA’nın Juno uzay gemisi önümüzdeki temmuzda Jüpiter’e varacak

juno-jupiter-090715

Şu sıralarda uzay çalışmalarında ilgi Plüton’a kaymış gibi gözükse de, NASA’nın gelecek planlarında diğer gezegenlerle ilgili çalışmalar da önemli yer tutuyor. En büyük gezegen Jüpiter de NASA’nın uzun vadeli hedeflerinde büyük bir alan kaplıyor. Juno uzay gemisiyle Jüpiter’e yakın bir bakış atmayı planlayan NASA, uzay gemisinin Jüpiter’e 4 Temmuz 2016’da varacağını açıkladı. NASA diğer görevlerinde olduğu gibi, Juno’da da gezegenin oluşumuna ve mevcut yapısına ilişkin bilgi toplamayı hedefliyor.

Juno görevi dört yıldır devam ediyor. Jüpiter’e inişin önümüzdeki yıl gerçekleşmesi durumunda takvim bir aksilik yaşanmadan tamamlanmış olacak. NASA’dan yapılan açıklamada ekibin Juno’nun inişi için hazırlandığı ve veri iletimine yönelik çalışmaların da devam ettiği belirtildi. Juno, Jüpiter’in bulut tepelerinin içine iniş yapacak.

Juno, Jüpiter’de çeşitli görevleri yerine getirecek. İlk olarak haritalama gerçekleştirecek olan uzay gemisi, Jüpiter atmosferindeki su buharı ve yerçekimi alanlarını inceleyecek. Jüpiter’in kutuplarını da keşfedecek olan Juno, gezegenin daha önce görülmeyen noktalarını gözler önüne serecek.

Juno, Jüpiter’in etrafındaki seyahatini iki haftada tamamlayacak. Toplamda 34 Jüpiter uydusunu inceleyecek olan uzay gemisinin gezegendeki görevi 20 ay boyunca devam edecek.

İLGİLİ HABERLER