Manşetler

NASA InSight Mars’tan ilk net fotoğrafı gönderdi

nasa insight

NASA‘nın Mars‘a gönderdiği en yeni keşif aracı InSight, dün akşam saatlerinde Mars’ın atmosferine zorlu bir giriş yapmasının ardından kızıl gezegenin yüzeyine iniş yaptı. NASA InSight ile birlikte Mars’ın yüzeyine sekizinci kez başarılı biçimde bir keşif aracı indirmiş oldu. Mars’ta iki yıl boyunca çalışacak olan InSight, jeolojik araştırmalar yapacak.

InSight’ın kızıl gezegen yolculuğu bundan yaklaşık 6,5 ay önce başlamıştı. Keşif aracı, dün akşam Türkiye saatiyle 23:00’dan biraz önce Mars’ın atmosferine giriş yaptı. Ardından çok aşamalı ve kompleks bir yavaşlama sürecine giren InSight, saatte neredeyse 20000 kilometre hızdan 8 kilometre hıza inerek kızıl gezegenin yüzeyine dokundu. Bu zorlu inişte otonom süpersonik paraşütten ve radar ölçümlerinden yararlananan InSight, tüm iticilerinin de doğru zamanda çalışması sayesinde yere kazasız olarak inebilmeyi başardı. Bütün bu süreç sadece 7 dakika sürse de, yapılan işlemlerin hassasiyeti nedeniyle “7 dakikalık korku kuşağı” olarak tanımlandı.

Bu iniş sırasında Mars’ın üstündeki iki küçük uzay aracı, tüm süreci kayıt altına aldı. “MarCO uyduları” olarak bilinen araçlar, mayıs ayında InSight ile birlikte fırlatılmışlardı. Modifiye edilmiş CubeSat uyduları olan bu iki küçük araç, uzayın derinliklerine giden ilk CubeSat uyduları oldu. Kızıl gezegenin üstünde uçan MarCO’lar, InSight tarafından iniş sırasında gönderilen verileri deşifre ederek Dünya’ya iletti. Böylelikle NASA iniş sürecinin nasıl ilerlediği konusunda adım adım ve gerçek zamanlı biçimde bilgi sahibi olabildi.

InSight Mars’a iniş yaptıktan sonra Dünya’ya bir sinyal göndererek güvenli biçimde iniş yaptığını bildirdi. Ardından daha güçlü bir telsizle daha da büyük bir sinyal gönderen keşif aracı, hem ilk sinyalini doğruladı hem de NASA’ya inişine dair daha fazla veri iletti. Bundan kısa bir süre sonra ise InSight’ın Mars yüzeyinden gönderdiği ilk fotoğraf NASA’ya ulaştı.

InSight tarafından gönderilen ilk fotoğraf, objektif tam olarak açılmadığı ve kirlendiği için pek net değildi. Ancak keşif aracından daha net fotoğrafların gelmesi de fazla zaman almadı. NASA InSight, inişinden birkaç saat sonra robotik koluna yerleştirilen Araç Konuşlandırma Kamerası ile çektiği ilk fotoğrafı Dünya’ya gönderdi. Sayfanın en üstünde görebileceğiniz bu fotoğraf, kadrajda InSight olmasına rağmen, Mars’ı biraz daha net görmeyi mümkün kılıyor.

İLGİLİ HABERLER