Manşetler

InSight Mars’ta güneşin doğuşunu ve batışını fotoğrafladı

nasa insight

NASA InSight isimli uzay aracıyla Mars’ta etkileyici kareler yakalamaya devam ediyor. InSight’ın kamerası bu sefer de kızıl gezegendeki gün doğumu ve batımını fotoğrafladı. Uzay aracı, söz konusu fotoğrafları 24 ve 25 Nisan tarihlerinde Mars görevinin 145. gününde çekti. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, fotoğraflar Mars’ın yerel saatiyle sabah 05:30 ve akşam 18:30’da çekildi. InSight, Mars’ın gökyüzündeki bazı bulutları da fotoğrafladı.

NASA, çekilen fotoğrafların hem RAW hem de renkleri düzeltilmiş versiyonlarını paylaştı. Haberde de gördüğünüz renkleri düzeltilmiş versiyonlar, insan gözünün Mars’taki gün doğumunu ve batımını nasıl göreceğini gösteriyor. InSight ekibinden yapılan açıklamada, uzay aracının daha önce de gün doğumu ve batımı fotoğrafları çektiği belirtildi.

nasa insight
Mars’ta gün batımı

InSight’ın pratik yapmak amacıyla ilk fotoğraflarını 2 ve 10 Mart tarihlerinde çektiği bildirildi. NASA’nın açıklamasında, gün doğumu ve batımının fotoğraflarının çekilmesinin hem bir gelenek olduğu hem de ilk fotoğraflama görevlerinin tamamlanmasını sembolize ettiği belirtildi. Mars’ta gün doğumu ve batımı fotoğraflarını çeken ilk uzay aracı 1970’lerde Mars’a giden Viking 1 olmuştu.

NASA InSight fotoğraf çekmenin dışında başka önemli işlere de imza atıyor. Uzay aracı, kısa süre önce Mars yüzeyindeki ilk sismik hareketi tespit etmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER