Teknoloji

NASA Hubble Uzay Teleskobu’nu yeniden faaliyete geçirmeye çalışıyor

nasa hubble

Hubble Uzay Teleskobu’nun faaliyetlerinde hâlihazırda sorunlar yaşanıyor. Teleskop bundan birkaç gün önce bir sistem arızası nedeniyle güvenli moda geçmişti. NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun yeniden faaliyete geçmesi için çalışmaların başladığını açıkladı. Açıklamada operasyon ekiplerinin testlerin sürdüğü ve problemin kısa sürede çözülmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Hubble’ın bilgisayarında sorun olsa da, bilimsel çalışmalarda kullanılan araçları güvenli mod ile korunuyor. 13 Haziran’da bilgisayar sorunun yaşanmasının ardından 14 Haziran’da bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyen Hubble ekibi, bu çalışmalarında başarılı olamadı. Yapılan inceleme, bilgisayar belleğinin bozulmasının sorunun temel kaynağı olduğunu gözler önüne seriyor.

Operasyon ekibi bilgisayarı yedek bellekle tekrar çalıştırmayı denese de, bundan da sonuç alınamadı. Her iki modülü inceleme altına alan NASA, bir taraftan da yeniden başlatma çalışmalarına devam ediyor. Ne var ki, şimdiye kadar bu çalışmalarda bir sonuca ulaşılabilmiş değil.

NASA Hubble Uzay Teleskobu’nda kullanılan bilgisayar 1980’lerde üretilen ve NASA’nın o dönemli uzay araçlarına yerleştirilen Standard Spacecraft Computer-1 (Standart Uzay Aracı Bilgisayarı) modeli. Bilgisayar hem bilim araçlarının kontrolünü ve koordinasyonunu sağlıyor hem de bu araçların sağlıklı biçimde çalışıp çalışmadığını inceliyor. Hubble’ı geri döndürme çabalarınının ne aşamada olduğu bilinmezken, James Webb Uzay Teleskobu’nun gecikmesinin Hubble’ı bir süre daha önemli kıldığı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER