Teknoloji

NASA Hubble teleskobunu yeniden çalıştırdı

nasa hubble

NASA, ekim ayının sonlarından bu yana sistem hatası nedeniyle adeta “komada” olan Hubble uzay teleskobunu yeniden çalıştırdığını açıkladı. Çok sayıda araç eş zamanlama hatasının Hubble’ın güvenli moda alınmasına sebep olduğu, ancak artık teleskobun sağlıklı şekilde çalıştığı ve dört aktif aracın da veri topladığı belirtildi.

NASA’dan yapılan açıklamada, Hubble’ın araçlarının teleskobun kontrol biriminden gönderilen eş zamanlama mesajlarının 23 Ekim’den bu yana almadığı ifade edilmişti. Birkaç gün devam eden iletişim sorunlarının ardından NASA, teleskobu bir tür güvenlik moduna almıştı.

Hubble’ın donanımının hassasiyeti nedeniyle bu moddan çıkmak zaman alabiliyor. Hızlı güç ve sıcaklık değişiklikleri teleskobun ömrünü olumsuz etkiliyor. NASA da bu nedenle Hubble’ın tekrar aktivasyonunda acele etmemiş gibi görünüyor.

NASA, Hubble teleskobunu bu yıl içinde daha önce de güvenli moda almak zorunda kalmıştı. Temmuz ayında da başka bir problem nedeniyle Hubble, yaklaşık 30 günlük bir uykuya yatırılmıştı. 31 yaşındaki teleskop aktif görevinin sonuna yaklaşsa da, NASA’nın bir süre Hubble ve James Webb uzay teleskoplarını bir arada kullanmak istediği görülüyor. James Webb Uzay Teleskobu’nun 22 Aralık’ta uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER