Teknoloji

NASA yeni Güneş Sistemi görevi için seçenekleri değerlendiriyor

nasa güneş sistemiNASA son zamanlarda Mars’a odaklansa da, Güneş Sistemi’nin geri kalanına olan ilgisini de koruyor. Kurum, New Frontiers programı için kendisine iletilen 12 teklifi değerlendirmeye aldı. New Frontiers programı daha öncesinde New Horizons ve Juno gibi önemli insansız görevlerin çıkışına vesile olmuştu. NASA Güneş Sistemi görevi için sunulan tekliflerin tamamını önümüzdeki 7 aylık süre içinde inceleyecek.

Bu inceleme hem bilimsel hem de teknik açılardan gerçekleştirilecek. 12 tekliften sadece birkaç tanesi seçim sürecinde bir sonraki aşamaya kalacak. Kararını 2019’da verecek olan NASA, proje için 1 milyar dolar harcayacak.

NASA, geleneksel olarak New Frontiers programı kapsamında sunulan teklifleri gizli tutmasıyla tanınıyor. Ancak listelenen temalar, tekliflerin ne hakkında olduğuna dair fikir edinmeyi sağlıyor:

  • Kuyruklu yıldız yüzeyinden örnek getirilmesi
  • Ay’ın Güney Kutup bölgesinde bulunan Aitken Havası’ndan örnek getirilmesi
  • Satürn uyduları Titan ve Enceladus’daki okyanusların incelenmesi
  • Satürn görevi
  • Truva turları
  • Situ Explorer ile Venüs yolculuğu

Cassini görevinin büyük finali sırasında konuşan proje koordinatörü Linda Spliker, en az üç projenin Cassini’nin başladığı görevi sürdürmeyi amaçladığını belirtmişti. Bu projelerden birinin Satürn’ün atmosferinden aldığı gazı Dünya’ya geri getirmeyi amaçladığı ifade edilmişti. Diğerinin ise Titan’ın hidrokarbon göllerini keşfetmek istediği belirtilmişti. Sonuncusu ise Enceladus’un gayzerlerinde amino asit aramayı amaçladığı ifade edildi.

NASA Güneş Sistemi görevlerinde yeni perdeyi 2024’te açacak

NASA seçtiği proje kapsamında şekillendirdiği yeni görevini 2024’te başlatmayı planlıyor. New Horizons ile Pluto’yu, Juno ile Jüpiter’i keşfeden NASA, Güneş Sistemi’nin kalanını da tanımayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER