Teknoloji

NASA Dünya’nın Ay üzerinden doğuşunu gösteren fotoğraflar yayınladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa-dunya-ay-191215

Dünya’nın en etkileyici fotoğraflarından birini, Ay’ın diğer tarafına dolaşan Apollo 8 ekibi çekmişti. NASA, söz konusu fotoğrafın güncel versiyonlarını 2009’dan bu yana Ay’ı inceleyen Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ile çekti.

LRO, Ay yüzeyindeki ince detayları görmek için dar açılı kamera kullanıyor. Uzay gemisini kontrol eden ekip, kamerayı Dünya’ya doğru yönelterek arka arkaya çok sayıda fotoğraf çekti. Bu fotoğrafların birleşimi de hemen yukarıda gördüğünüz mozaiği oluşturdu.

Dar açılı kamera görüntüleri siyah-beyaz olarak yakalarken, geniş açılı kamerayla mavi gezegeni renkleriyle görmek mümkün oluyor.

NASA 2020’lerin ortalarında Ay’a yeni bir sefer düzenleyecek

Söz konusu fotoğraflar, Dünya’nın Ay’ın üzerinden doğuşu olarak yayınlansa da, Ay’ın yüzeyinde belli noktalarda Dünya’yı görmek mümkün olmuyor. Ay, Dünya’ya kilitli olduğu için gezegenimize bakan yüzü hiç değişmiyor. LRO’nun görevi 2017’de sona erecek. NASA, 2020’nin ortalarında Ay’a insanların da dahil olduğu yeni bir sefer düzenlemeyi planlıyor. Söz konusu yolculuk gerçekleşene kadar Ay ve Dünya’nın bu kadar etkileyici fotoğraflarını görebilmek mümkün olmayabilir. 2020’lerin ortalarından itibaren ise yepyeni Ay ve Dünya fotoğrafları karşımıza çıkabilir.

1968 yılında Apollo 8 tarafından çekilen orijinal fotoğrafı da aşağıda görebilirsiniz. Söz konusu fotoğraftan bir yıl sonra insanoğlu Ay’a ayak basmayı başarmıştı.

nasa-apollo-8-191215

İLGİLİ HABERLER