Teknoloji

NASA araştırması drone sesinin rahatsız edici olduğunu doğruladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa droneNASA drone sesinin insanlar tarafından nasıl değerlendirildiği konusunda bir ön araştırma gerçekleştirdi. Ön araştırma sonucunda drone’lardan çıkan “vızıltı”nın insanları arabalardan ve kamyonlara çıkan seslere kıyasla daha fazla rahatsız ettiği ortaya çıktı. The New Scientist’te yer alan habere göre; araştırmaya katılanlar, drone sesi duymayı “Bir arabanın aniden iki kat daha yakına gelmesi” ile eşdeğer tuttu.

Araştırmacılar katılımcılara farklı hız ve yükseklikte uçan çeşitli drone’ların, otomobillerin, panelvanların ve kamyonların ses kayıtlarını dinletti. Ardından 38 katılımcıdan sesleri “Pek de sinir bozucu değil” ile başlayıp “Fazlasıyla sinir bozucu”ya kadar uzanan bir ölçekte notlandırmaları istendi. NASA çok az sayıda katılımcının drone sesini algılayabildiğini, pek çok katılımcının drone sesini tanıyamadığını belirtti.

Araştırmacılar drone sesi için “Geleceğin ulaştırma yöntemi ile bağlantılı” şeklinde bir ibare kullandı. Katılımcıların araba seslerini “daha az sinir bozucu” bulmasında alışkanlığın önemli bir rol oynadığına dikkat çeken araştırmacılar, sinir bozuculuğun değerlendirilmesinde sesin ne kadar süre boyunca duyulduğunun da etkili olduğunu ifade ettiler.

NASA drone araştırmasına farklı bir amaç doğrultusunda başlamış

NASA’nın Langley Araştırma Merkezi’nde görevli Andrew Christian, araştırmaya başlarken ortada bu denli belirgin bir fark olacağını düşünmediklerini belirtti. Christian, araştırmanın sadece Langley’deki akustik araştırma tesislerinin NASA’nın drone çalışmalarına yardımcı olabileceğini kanıtlamak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Araştırmanın sonuç kısmında teslimat aracı olarak kullanılacak drone’ların geleneksel teslimat yöntemlerine kıyasla daha sessiz olmasının önemli olduğu vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER