Teknoloji

NASA deprem uyarı ağı kurmak için akıllı telefonlardan faydalanacak

nasa-deprem-uyari-130415

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı, akıllı telefonlardan gelen kullanıcı verilerinden faydalanarak depremler için bir erken uyarı sistemi geliştirdi. GPS sensörlerinin topladığı veriler bilimsel araçlarla toplanan verilere kıyasla daha az verimli olsa da, bir ağ oluşturacak kadar yaygın kullanılmaları nedeniyle verilerinin önemi artıyor. Özellikle gelişmiş ve pahalı uyarı sistemlerinin kurulamadığı alanlarda bu sistemlerden faydalanılması bekleniyor.

Science Advances’ın haberine göre, bilim adamları kullanıcılardan sağlanan verileri analiz ederek akıllı telefonlara depremler için erken uyarı bildirimleri gönderilebilecek. Elektronik dalgalar deprem dalgalarından daha hızlı hareket ettiği için sistemin başarılı olabileceği belirtilirken, sistemin halihazırda 7 ve üstü şiddetlerdeki depremleri önceden tespit edebileceği dile getirildi.

2011’de Japonya’nın Tohoku şehrinde yaşanan 9 şiddetindeki depremden hareketle hazırlanan simülasyonun sonucunda araştırmacılar düşük bir nüfusa rağmen, erken uyarı sisteminin çalıştığını ortaya koydu. Simülasyon sonucunda hazırlanan rapora göre, uyarı sisteminin hazırlanması için 5 bin kişilik bir şehir nüfusu yeterli oluyor.

İLGİLİ HABERLER