Teknoloji

NASA’dan uydu parçalayan Hindistan’a tepki

nasa

Hindistan geçtiğimiz hafta “Mission Shakti” projesi kapsamında geliştirilen füzesinin gücünü göstermek adına uzaydaki uydularından birini roketle parçaladığını açıklamıştı. Daha önce ABD, Çin ve Rusya bu tarz testler gerçekleştirmiş ve başarıya ulaşmıştı. Testin ardından yapılan açıklamada, yok edilen uydunun enkazına ait parçaların dünyaya en az düşecek şekilde düzenlemelerin gerçekleştiği belirtilmişti. Buna rağmen; NASA, Hindistan’ın testini “korkunç bir şey” olarak tanımladı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin bu konudaki düşüncesini ise en tepedeki isim olan Jim Bridenstine paylaştı. Bridenstine, Hindistan’ın testinin Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan astronotları riske attığını belirtti. Vurulan uydunun 400 parçalı bir uzay enkazı yarattığını belirten NASA’nın şefi, uydu ISS’ten oldukça aşağıda olsa da bu parçalardan 24’ünün uydunun tepesine saplandığını ve bunun da ciddi bir risk yarattığını ifade etti. Bridenstine, bu durumun kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

NASA’nın ABD Strateji Komutanlığı’nın Birleştirilmiş Uzay Operasyonları Merkezi’yle birlikte hazırladığı rapora göre, ISS’teki risk seviyesi son 10 günde yüzde 44 oranında arttı. Jim Bridenstine astronotların güvenliğinde bir sorun olmadığını belirtirken, gerek duyulması durumunda istasyonun oynatılabileceğini ifade etti ve parçalanan uydunun düşük yörüngede olmasının bir avantaj olduğunu dile getirdi.

NASA şefi, bu tarz aktivitelerin uzay programlarının sürdürülebilirliğine zarar verdiğinin altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER