Manşetler

NASA Curiosity’nin gönderdiği yüksek çözünürlüklü ve 360 derece panorama fotoğrafları yayınlıyor

NASA, bu haftanın başında Mars’a iniş yapan Curiosity’nin geçmiş olduğu yüksek çözünürlüklü fotoğrafları yayınlamaya başladı. Mars yüzeyinde, Gale Krateri üzerinde yolculuğunu sürdüren uzay aracının navigasyon kameralarıyla çekilen görüntülere bakıldığında aracın da kadraja girdiği görülüyor. Geçilen fotoğraflarda kraterin kenarı uzaktan seçilebiliyor. NASA’nın söylediğine göre erozyon nedeniyle krater kenarının topografyası fazlasıyla dağlık. Krater yüzeyinde ise hafif engebelikler dikkat çekiyor. Curiosity bir yandan görüntüleri geçmeye başlarken bir yandan da üzerinde bulunan donanımı test edilmeye devam ediyor. Aracın yüksek verimli anteni dünyaya başarılı bir şekilde yönlendirilirken uzaktan algılama çubuğu da tamamen yerine dikildi. Radyasyon sensörleri de veri toplamaya başladı. 

Curiosity’nin Mars’tan geçtiği fotoğraflar arasında yukarıda görünen Gale Krateri fotoğrafının yanı sıra 360 derecelik panorama fotoğraflar da bulunuyor. Aracın üzerindeki yüksek çözünürlüklü navigasyon kamerasıyla çekilen bu fotoğrafın renk doğruluğu ise tam olarak bilinmiyor. Yazının devamında yer alan galeride bulacağını fotoğraflar arasında araç tarafından çekilmiş olan 3D fotoğraflar bulunuyor. Araçta bulunan çift kameralı kurulum bu şekilde üç boyutlu fotoğrafların da çekilmesine olanak sağlıyor.

675227main_pia16029-full_full-1

Bu arada Curiosity sadece etrafın değil kendi üzerinde bulunan donanımların da fotoğraflarını çekiyor. Herhalde bu sayede NASA’daki mühendisler Curiosity’nin selameti hakkında da fikir sahibi oluyor.

nla_397682034edr_f0020000aut_04096m_

NASA’nın yayınladığı fotoğraflar sayesinde Curiosity’nin Mars üzerindeki yolculuğunu yakından takip etme fırsatı buluyoruz. NASA eline gelen ilginç fotoğrafları paylaşmaya devam edecektir.

Galeri: Curiosity’den gönderilen Mars fotoğrafları
[nggallery id=1003]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER