Teknoloji

NASA İsrail’in uzay aracının Ay’a çakıldığı bölgeyi görüntüledi

nasa beresheet

NASA İsrail tarafından Ay’a gönderilen ancak iniş sırasında Ay’ın yüzeyine çakılan Beresheet isimli uzay aracının düştüğü bölgeyi görüntüledi. NASA’nın Ay’ın yörüngesinde dolaşan uzay araçlarından biri tarafından çekilen fotoğraflarda Beresheet’in çakıldığı ve parçalara ayrıldığı bölgede 10 metre uzunluğunda koyu bir iz bıraktığı görülüyor.

Beresheet, İsrail’de bir sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren SpaceIL isimli şirket tarafından üretilmişti. Uzay aracını Dünya’nın dışına taşıma görevini ise SpaceX’in Falcon 9 uydusu üstlenmişti. Geçtiğimiz şubat ayında başlayan yolculukta Beresheet’in Ay’ın yüzeyine inen ilk özel fonlanmış uzay aracı olması hedeflenmişti.

Ancak iniş sırasında uzay aracının bilgisayarına girilen bir komut işleri karıştırmış ve ana motorun olması gerekenden erken kapanmasına yol açan bir zincir reaksiyonu başlatmıştı. Bunun sonucunda yüzeye yaklaşırken yeteri kadar yavaşlayamayan uzay aracı, Ay’ın yüzeyine sert bir şekilde çarpıp parçalanmıştı. Beresheet parçalarına ayrılmadan önce son bir fotoğraf çekmeyi başarmıştı.

Çarpmadan 11 gün sonra NASA’nın Ay Keşif Uydusu, kaza bölgesinin üstünden uçtu. Kaza bölgesinin daha önce çekilen görüntülerini de derleyen NASA, Beresheet’in düşüşün etkisini daha net biçimde gösteren fotoğraflar paylaştı. Beresheet, ayın yüzeyinde bir krater oluşturmamış gibi görünürken, bunun Beresheet’in boyutundan veya hızından kaynaklanıyor olabileceği belirtiliyor.

NASA Beresheet uzay aracının düştüğü bölgenin ayın diğer yerlerine göre daha parlak olmasına dikkat çekiyor. Araştırmacılar bunun kazanın ardından ortaya çıkan gazlar ve diğer partiküller nedeniyle olabileceğini belirtiyor. Beresheet’in kaybı SpaceIL için talihsiz olsa da, yüzeyine düşen şeylerin Ay’ın çevresini nasıl etkileyeceğini daha somut biçimde görmeyi sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER