Bilim

NASA, Bennu asteroidi örneklerini incelemeye başlıyor

nasa osiris rex

Görev başında bir grup NASA uzmanı, bir uzay aracının Bennu ismindeki dönen bir asteroidin yüzeyinden toprak örneği alıp Dünya’ya getirmesinin muazzam bir başarı olduğunu biliyordu. Ancak bu karmaşık misyonun en zorlu kısmı, örnekleri içeren kapsülü Dünya’ya döndükten sonra açmak oldu. NASA’nın bildirdiğine göre, yaklaşık üç ayı aşkın süren sıkı çalışmanın ardından, OSIRIS-REx uzay aracı tarafından Bennu asteroidinden toplanan materyalin büyük kısmına erişimi engelleyen iki sıkışmış bağlantı elemanı sonunda çıkarılmış. OSIRIS-REx, örneği 24 Eylül’de bıraktıktan sonra Apophis adlı başka bir asteroidi incelemek üzere yoluna devam etmişti.

NASA, Touch-and-Go-Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) adındaki mekanizmanın dış yüzeyinde bulunan birkaç onsluk asteroit materyali toplamayı başarırken, mekanizmanın içeriği, konteyneri kapalı tutan 35 bağlantı elemanından ikisiyle ilgili sorunlar nedeniyle erişilemez kaldı. TAGSAM, örneğin kontamine olmasını önlemek için özel bir eldiven kutusunda korunmaktadır ve sadece belirli araçlar kullanım için onaylanmıştır. TAGSAM başlığını açmaya çalışan mevcut araçlar etkili olmadığından, ekip yeni araçlar geliştirmek zorunda kaldı.

Bennu asteroidinden örneklerin gizemli yolculuğu

Bir OSIRIS-REx küratörü olan Dr. Nicole Lunning, “Asteroit örneğinin bilimsel değerini korumak için kurasyon onaylı materyallere sınırlı olmanın tasarım zorluğuna ek olarak, bu yeni araçların eldiven kutusunun dar alanında işlev görmesi gerekiyordu; bu da yüksekliklerini, ağırlıklarını ve olası yay hareketlerini sınırlıyordu.” şeklinde bir açıklama yaptı. Şimdi TAGSAM başlığı serbest bırakıldığına göre, ekip konteynerin sökümüne devam edebilir, bu da yakında içindekileri görebileceğimiz anlamına gelir. NASA’nın TAGSAM’ın dışından gelen toz ve kayaların ön değerlendirmesi, karbon ve su varlığına dair kanıtlar buldu.

Bu buluş, asteroitlerin ve onların Dünya’daki yaşamın kökenine potansiyel katkılarının anlaşılması açısından büyük önem taşıyor. Uzaydaki bu primitif kayaların içeriğinin analizi, güneş sistemimizin geçmişi ve gezegenimizin hayatın nasıl başladığına dair ipuçları sunabilir. NASA’nın OSIRIS-REx misyon ekibi, bu nadir ve değerli asteroit materyalini detaylı bir şekilde incelemeye başlamak üzere, bilimin sınırlarını zorlayan bu görevde karşılaştıkları mekanik engelleri aşma konusunda azimli bir çaba göstermiştir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER