Teknoloji

NASA’nın Ay yolculuğu hedefi için bir engel daha

nasa ay artemis

NASA, Ay yolculuğuna zamanında çıkamayacak gibi görünüyor. Bu ihtimali kuvvetlendiren işaretlere her gün bir yenisi ekleniyor. The Verge sitesinde yer alan habere göre, Ay yüzeyine indirilecek iki iniş aracının sözleşmesi için karar sürecini şubat sonundan 30 Nisan’a kadar uzattı. Teklif verenler arasında Blue Origin, SpaceX ve Dynetics gibi şirketler bulunuyor.

NASA’dan yapılan açıklamada, tekliflerin incelenmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Buna ek olarak, geliştirme aşamasına “pürüzsüz geçiş” yapılmasının önemli olduğu hatırlatıldı. NASA, kararın nisan ayının sonlarından önce verilebileceğini belirtmeyi de ihmal etmedi.

Blue Origin, Blue Moon isimli bir iniş aracı üzerinde çalışıyor. SpaceX ise Starship roketini geliştiriyor. Dynetics ise Sierra Nevada ile birlikte bir iniş aracı geliştirmek için ortak mesai yürütüyor.

Bu gecikmenin sürpriz olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. ABD Kongresi, NASA’nın İnsanlı İniş Sistemi projesi için son harcama bütçesinde 850 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Gerekli meblağ ise 3.2 milyar dolar civarında. NASA’nın baş yöneticisi Jim Bridenstine’ın da Joe Biden’ın ABD Başkanı olmasıyla birlikte görevinden ayrılması, bu süreci etkilemişe benziyor. Bridenstine’a hâlihazırda Steve Jurczyk vekalet ediyor. Kısacası NASA’da hem maddi bir sıkıntı yaşanıyor hem de bir yönetim boşluğu söz konusu.

NASA, “Artemis Projesi” adıyla yürüttüğü Ay çalışmalarında 2024 itibarıyla Ay’a yeniden insan göndermeyi hedefliyor. Ancak bu hedefin gerçekleşme ihtimali her geçen gün biraz daha zayıflıyor. Joe Biden yönetiminin ajandasında koronavirüsle mücadele ve ekonomi gibi konuların daha önemli yer tutması, Artemis Projesi’ni etkileyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER