Teknoloji

Ay’ın uzak tarafında NASA görevleri için özel bir araç geliyor

nasa firefly mavi hayalet

NASA’nın Ay’a yönelik büyük planları bulunuyor. 50 yıl sonra Ay yüzeyine iniş yapacak mürettebatlı görevi göndermekten, Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu kurmaya kadar, ajansın gezegenimizin uydusunu keşfetmek için birçok görev planlaması mevcut. Bu planlar, özel şirketlerle ortaklıklar ve NASA tarafından geliştirilen projelerle, Ticari Ay Yük Hizmetleri (CLPS) programı kapsamında Ay’a küçük yüklerin taşınması için sözleşmeler yapılmasını içeriyor.

Bu hafta içinde NASA, Ay’ın uzak tarafında ticari bir iniş aracı geliştirmek üzere Firefly Aerospace şirketini seçtiğini açıkladı. Mavi Hayalet adlı iniş aracı, NASA’nın Ay’a birkaç yükünü taşımak için kullanılacak. Dünya’dan gelen radyo gürültüsünü en aza indirmek için Ay’ın uzak tarafına yerleştirilecek bir radyo gözlem görevini içeriyor. Bu doğal radyo sessiz bölgesi, Ay Yüzey Elektromanyetik Deneyi-Gece (LuSEE-Night) teleskopunun kozmik karanlık çağlar olarak bilinen evrenin erken dönemine ait zayıf radyo dalgalarını algılamasına olanak tanıyacak.

NASA’nın Bilim Misyonları Direktörlüğü’nde keşif için başkan yardımcısı olan Joel Kearns, konuyla ilgili olarak yayınlanan bir açıklamada, “Firefly’nin bu CLPS teslimatını sağlamasını dört gözle bekliyoruz. Bu Ay inişi, Ay’ın uzak tarafındaki Ay gecesinde yeni bilimsel keşiflere olanak tanımalıdır. Bu özel yük grubu, sadece yeni bilim üretmekle kalmayıp, güneş sistemi içindeki bu benzersiz bakış açısını değerlendiren gelecekteki araştırmalar için öncü olmalıdır.” dedi.

LuSEE-Night’e ek olarak Firefly, Ay’a indirmeden önce yörüngede konuşlandırılacak olan NASA ve Avrupa Uzay Ajansı iş birliği ile geliştirilen iletişim ve veri aktarım uydusu Lunar Pathfinder’ı da taşımakla görevlendirildi. Ayrıca, NASA Kullanıcı Terminali yükü iletişime yardımcı olacak ve özel şirketlerden gelen yedi diğer yükle birlikte olacak.

Bilim Misyonları Direktörlüğü Başkan Yardımcısı Nicola Fox, “NASA, evrenimiz hakkında daha fazla bilgi edinme yollarını araştırmaya devam ediyor. Ay’ın uzak tarafına gitmek, bilim insanlarının evrenin erken evrimi sırasında meydana gelen temel fizik süreçlerini anlamalarına yardımcı olacaktır.” dedi.

Firefly, Eylül 2021’deki Alpha roketi ile ilk yörüngeye çıkma girişimi patlayıcı bir başarısızlıkla sonuçlandığında sıkıntılı bir başlangıç yaşadı. Ancak bir yıl sonra, ikinci yörünge fırlatma girişimi başarılı oldu ve roket, yörünge yüklerini konuşlandırabildi.

Hedef, Firefly’nin Ay görevini, Mavi Hayalet 1’i, 2024’te başlatmasıdır.

İLGİLİ HABERLER