Teknoloji

NASA astronotlarını uzay yürüyüşü eğitimi için sualtına gönderiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa-sualti-egitim-250615

Uzaya gidecek astronotlar için benzer koşulları test etmek büyük önem taşıyor. Dünya’da bu testi gerçekleştirmek adına çeşitli araçlar geliştirilse de, sualtı doğal bir test alanı profili çiziyor. NASA da yıllardır Uç Ortam Görevi Operasyonları (NEEMO) isimli programıyla bu doğal test alanından faydalanıyor.

20. ayağı önümüzdeki ay başlayacak program çerçevesinde NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Ajansı (JAXA) bünyesindeki sualtına inerek gelecek uzay yürüyüşleri için yeni araç ve teknikleri test edecek. Böylelikle astronotların göktaşları, Ay ve Mars gibi farklı alanlardaki zemin ve yerçekimi koşullarına uyum sağlaması kolaylaşacak.

Sualtında gerçekleştirilecek eğitim sırasında astronotlar ESA tarafından geliştirilen ve astronotların dijital kullanma kılavuzunda sonraki sayfada yer alan bilgileri, ellerini ve gözlerini yaptıkları işten ayırmadan edinmesini sağlayan araç da test edilecek. NASA da program kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan uzak noktalara gerçekleştirilecek yolculuklar için iletişim gecikmelerini test etme fırsatını bulacak. Ekip, ABD’nin Florida eyaletinin Key Largo şehrinin birkaç kilometre açığında ve suyun yaklaşık 19 metre altında kurulan Aquarius isimli laboratuvarda 14 gün geçirecek.

İLGİLİ HABERLER