Teknoloji

NASA asteroid yakalama projesi üzerinde çalışmaya bu yıl başlıyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın 2014 bütçesi için teklifini sunması, aralarında NASA’nın da bulunduğu bazı federal kurumlara önümüzdeki yılki planlarına ilişkin detayları paylaşma imkanını verdi. NASA uzun vadeli planlarından biri olan asteroid yakalama programına ilişkin daha geniş kapsamlı bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

nasa-asteroid-110413

NASA’nın asteroid yakalama projesi üzerindeki amacı bir asteroidi yakalayıp dünyaya daha yakın bir konuma getirmek ve böylelikle astronotların gök cisimini ziyaret edip inceleme yapmasını sağlamak. Kurumun bu projeyi tam anlamıyla gerçekleştirmek için belirlediği hedef tarihse 2025. Projeye ilişkin açıklama yapan NASA yöneticisi Charles Bolden, asteroid yakalama projesinin NASA’nın bilim, teknoloji ve insani keşif konusundaki çalışmalarının en iyi ürünlerini bir araya getireceğini belirtti. Bolden Başkan Obama’nın 2025 yılında bir asteroide astronot gönderme hedefini yakalamak için çalıştıklarını sözlerine ekledi. NASA’nın bütçesinden 105 milyon dolarlık pay bu projeyle birlikte yine asteroidlerle ilgili bir diğer projeye aktarılacak. Söz konusu projede asteroidler için belirleme ve hafifletme stratejileri üzerinde durulacak.

NASA’nın bütçe teklifine göre, kurum asteroid yakalama projesiyle ilgili çalışmalara bu yıl içinde başlayacak. 2013’ün yaz aylarında projenin fizibilitesinin inceleneceği belirtilirken, NASA’nın ”ileri keşif sistemleri” adını taşıyan bölümü asteroid yakalama yeteneğine sahip gerçek bir aracın geliştirilmesi için çalışmalar yürütecek. NASA’nın Mars’a astronot göndermenin de aralarında bulunduğu diğer projelerine yönelik çalışmalar da bu süre içinde devam edecek.

İlgili >> NASA

İLGİLİ HABERLER