Teknoloji

NASA asteroid vuracak bir uzay tabancası geliştiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Uzayda çalışabilecek tabancalar geliştirmek kulağa bilimkurgu filmlerinden fırlamış bir fikir gibi gelse de, NASA işin içine dahil olunca olay meşru ve deneysel bir araştırmaya dönüşüyor. Ajansın uzayda çalışabilecek ve asteroid vurabilecek bir tabanca geliştirmek için Honeybee Robotics isimli bir şirketle birlikte çalıştığı belirtildi. Yine de, geliştirilen uzay tabancasının asetroidleri yok edecek, hatta yörüngelerini değiştirebilecek güçte olmayacağını en baştan vurgulamakta fayda var.

Honeybee Robotics, uzay tabancası çalışmalarının altında yatan asıl amacın asteroidlerin gücünü ölçmek olduğunu belirtti. Böylelikle bir asteroid yüzeyinin uzay aracı inişine ve örnek toplamaya uygun olup olmadığını görmek kolaylaşacak.

Eğer uzay tabancasından çıkan mermiler asteroidin yüzeyinde kırılmaya yol açarsa, araştırmacılar asteroid yüzeyinin uzay aracı inişine uygun olmadığını görecek. Eğer mermi sekerse, vektörel hız kayanın genel kuvvetini ölçmek için kullanılabilecek.

Uzay tabancası sayesinde asteroidlerden örnek toplarken yaşanabilecek riskler de minimuma indirilecek. NASA, söz konusu risklerin minimuma indirilmesini Mars’ın keşfi için ”çok önemli bir adım” olarak niteliyor.

İLGİLİ HABERLER