BilimManşetler

NASA Artemis II görevini 2025’e erteledi

nasa artemis ii

NASA Artemis II görevinin başlangıç tarihinde değişikliğe gitti. Ay’a yapılacak insanlı yolculuklar için oluşturulan tüm takvimi revize eden NASA, bu yılın sonlarında başlaması planlanan Artemis II’yi 2025’in eylül ayına erteledi.

Artemis III’ün yeni başlangıç tarihi de Eylül 2026 olarak belirlendi. NASA’den yapılan açıklamada, astronotları Ay’da kurulacak olan Gateway Uzay İstasyonu’na götürecek Artemis IV görevinin ise planlandığı gibi 2028’de yapılacağı belirtildi.

Gelecekteki görevler, “Ay’da uzun vadeli bilimsel keşiflerin temelini oluşturmayı” ve “ilk kadını ve ilk siyahi insanı Ay’a indirmeyi” amaçlıyor. Artemis görevleri, NASA’nın göreve hazır olduğunu kabul etmesinden önce yıllarca süren aksiliklere maruz kalan NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi roketini kullanıyor.

NASA’dan yapılan açıklamada, görev takvimindeki değişikliğin öncelikle mürettebatın güvenliğinden yüzde 100 emin olmak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Batarya sorununun çözülmesi ve havalandırma da da dahil olmak üzere çevresel sistem devreleri üstünde ekstra çalışmalar yapılması da NASA’nın ajandasında yer alıyor.

Reuters’ın haberine göre, NASA titreşim testi sırasında Lockheed Martin tarafından üretilen Orion kapsülünün bataryasında bir sorun tespit etti ve bataryanın değiştirilmesi gerektiğine karar verdi. Buna ek olarak, Orion’ın 2022’de Dünya atmosferine yeniden girerken kömür katmanlarını kaybettiği ve bu kaybın nedenlerinin de araştırıldığı belirtildi. Söz konusu araştırmanın ilkbaharda bitirilmesi bekleniyor.

2022 tarihli Artemis I göreviyle uzaya fırlatılan Orion kapsülü, bir hafta boyunca Ay’ın yörüngesinde gezip Dünya’ya geri dönmüştü. Bir aydan biraz kısa süren bu yolculukta toplanan verilerin de NASA’nın insanlı görevleri ileri tarihlere erteleme kararında etkili olduğu belirtildi. NASA’nın Keşif Sistemleri Geliştirme Misyonu Direktörlüğü yönetici yardımcısı Catherine Koerner tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Mürettebat güvenliğinin karar alma sürecimizi yönlendirmesi için donanımdan gelecek bildirimleri dinliyoruz. Gelecekteki Ay görevleri riskini azaltmak için Artemis II uçuş testinden ve takip eden her uçuştan gelecek geri bildirimleri kullanacağız.”

NASA Artemis programı için planlanan takvim aslında daha uzundu

NASA Artemis programı için başlangıçta daha uzun bir takvim planlanmıştı. Ay’ın etrafında dönecek küçük ölçekli bir uzay istasyonu olan Gateway’in 2026’da kurulması ve astronotların da 2028’de Ay’a inmesi planlanıyordu. Ancak Donald Trump döneminde NASA’ya yapılan baskı nedeniyle Ay’a insanlı iniş tarihi 2024’e çekilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER