Teknoloji

NASA Artemis I Ay görevini Şubat 2022’de başlatmayı planlıyor

nasa artemis 1

NASA’nın Artemis I görevi için bir süre daha beklemek gerekecek. Space.com, NASA’nın mürettebatsız Artemis I uçuş testini Şubat 2022’de başlatmayı planladığını ve fırlatma zaman aralığının da 12 Şubat’ta açılmasını beklediğini belirtiyor. Orion kapsülü, Uzay Fırlatma Sistemi roketinin üzerine yerleştirildi ve fırlatma artık esas olarak testlere bağlı gibi görünüyor.

Ne var ki, söz konusu test biraz zaman alabilir. Uzay ajansı arayüzler, mühendislik, iletişim ve geri sayım sistemi için testler planlıyor. En önemli test, Artemis I ekibinin fırlatmadan birkaç hafta önce itici gazları yüklemeyi ve boşaltmayı deneyeceği “Islak Elbise Provası”dır. NASA, başarılı bir provadan sonra kesin bir lansman tarihi belirlemeyecek, bu nedenle uzun bir süre boyunca kesin bir tarih açıklanmayacak gibi görünüyor.

Artemis I yolculuk sırasında hızlanma, radyasyon ve titreşimi incelemek amacıyla, Ay’ın etrafına sensörle donatılmış bir “monikin” (buna ek olarak organ ve kemik benzeri “hayaletler”) içeren bir Orion kapsülü gönderecek. Artemis II ise insanlardan oluşan mürettebat taşıyacak. NASA, 2024’te insanları Ay’a indirmeyi umuyordu, ancak bütçe endişeleri ve arazi sözleşmeleriyle ilgili mücadele bu hedef üzerinde şüphe uyandırdı.

Yine de, başarılı bir Artemis I görevi önemli bir kilometre taşını temsil edecektir. Hem Orion hem de SLS’nin yaşama yeteneğini gösterecektir. Daha da önemlisi, insanlar on yıllardır ilk kez Dünya’nın yörüngesinin ötesine geçmeye bir adım daha yaklaşacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER