Manşetler

NASA’nın Artemis 1 Ay görevi tamamlandı

nasa artemis 1

NASA Artemis 1 görevini Ay’ın etrafındaki başarılı yolculuğunun ardından tamamladı. İnsansız Orion uzay aracı, 26 günün ardından ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Baja şehrinde sahile iniş yaptı. Apollo’nun uçuş rekorunu kıran Orion uzay aracı, Dünya’nın uydusu olan Ay’ın etkileyici karelerini yakalamıştı.

Orion Büyük Okyanus’a inişi sırasında yapılan canlı yayında konuşan NASA’nın tepe yöneticisi Bill Nelson şu ifadeleri kullandı: “Bu olağanüstü bir gün. Yeni bir teknolojinin ve yeni bir astronot neslinin doğuşunu görüyoruz. Özellikle Amerikalıların DNA’sını yakalayan bir gelecek vizyonuyla karşı karşıyayız. Ancak bu aynı zamanda uluslararası bir iş. Bu DNA bizim maceralarımızı, kaşifliğimizi, bilimde daima keşif hâlinde olduğumuzu ve gökleri keşfetmeye devam ettiğimizi gösteriyor.”

Orion’un Dünya’ya güvenle dönmesinin ardından NASA yakında uzay aracının 2.25 milyon kilometrelik yolculuğunda topladığı verileri analiz etmeye başlayacak. Sonrasında ise Artemis II için çalışmalar hızlanacak. Hâlihazırda bu görevin 2024’te başlaması planlanıyor. Bu tarihte astronotların da Orion ile uzaya taşınması hedefleniyor. Daha sonrasında ise 2025 veya 2026’da 1972’den sonra ilk defa Ay’a iniş yapılması hedefleniyor.

Bu noktaya ulaşmak kolay olmadı. NASA’nın yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) 16 Kasım’daki kalkıştan önce kuruma ciddi sıkıntılar yaşattı. Yazın büyük kısmını yakıt sızıntılarını ve motor problemlerini çözmek için çalışan NASA, daha sonrasında da kasırga ve fırtınalar nedeniyle fırlatmayı ertelemek zorunda kalmıştı.

NASA Artemis 1 ile başarılı bir yılı tamamlıyor

NASA Artemis 1 görevinin tamamlanmasıyla birlikte oldukça iyi geçirdiği 2022’ye veda etmiş oluyor. James Webb Uzay Teleskobu’nun uzaya gönderilmesi ve çalışmaya başlaması da NASA’nın bu yılki önemli başarıları arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER