Teknoloji

NASA Apollo 13 görevinin 50. yılı için yeni içerikler yayınladı

nasa apollo 13

NASA, Apollo 13 uzay aracını bundan 50 yıl önce 12 Nisan 1970’te uzaya göndermişti. Nihai hedefi Ay’a varmak olan uzay aracı, iki gün sonra çeşitli arızalarla karşılaşmış ve yer ekibinin üstün çalışmaları sonunda astronotlar Dünya’ya dönebilmişti. Apollo 13’ün yolculuğu, uzay aracının kaptanı Jim Lovell’in “Houston, bir sorunumuz var” cümlesiyle tarihe geçmişti.

NASA’nın “başarılı başarısızlık” olarak tanımladığı Apollo 13 seferi için küresel koronavirüs salgını nedeniyle gerçek bir anma töreni düzenlenemedi. Ancak yolculuğa ait arşiv görüntülerinden oluşan Apollo 13: Home Safe isimli belgesel, NASA’nın YouTube kanalında erişime açıldı.

Belgeselde Lovell’in dışında Apollo 13’teki astronotlardan biri olan Fred Haise ve yer ekibinden Gene Kranz, Glynn Lunney ve Hank Rotter ile yapılan röportajlar da yer alıyor. Lovell’in belgeseldeki ilk cümleleri ise kulağa oldukça ilginç geliyor: “En başından itibaren kötü alametlere ve kötü şansa batmış bir yolculuktu.”

NASA’nın Apollo 13 görevini anmak için gerçekleştirdiği faaliyetler bununla da sınırlı kalmadı. NASA için Ben Feist tarafından hazırlanan Apollo 13 in Real Time (Gerçek Zamanlı Apollo 13) isimli internet sitesinde yolculuk sırasında yapılan telsiz konuşmalarının dökümünü, videoları ve ses kaydını bulmak mümkün oluyor. Ses kaydının büyük kısmının bu proje için ilk kez dijital hâle getirildiğini belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER