Teknoloji

NASA 300 trilyon güneş parlaklığında bir uzak galaksi keşfetti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa-galaksi-260515

Farklı galaksilerdeki keşif çalışmalarını sürdüren NASA, 300 trilyon güneş parlaklığındaki bir uzak galaksiyi ortaya çıkardı. Bilinen en parlak galaksi unvanını kazanan söz konusu galaksi, NASA’nın keşfettiği benzer 19 galaksiyle birlikte “son derece parlak kızıl ötesi galaksiler” olarak adlandırılan yeni bir kategoriye dahil edildi. Dünyadan 12.5 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan söz konusu galaksinin evrenin doğuşundan kısa bir süre sonra oluştuğu düşünülüyor. NASA JPL bünyesinde görev yapan bilim adamlarından Chao-Wei Tsai, galaksinin parlaklığının barındırdığı kara deliğin büyüklüğüyle ilgili olabileceğini belirtti.

Bazı galaksilerde bulunan devasa kara delikler gazı, tozu ve etraflarında bulunan diğer maddeleri emerek etraflarında bir disk oluşturuyor. Bu disklerin yaydığı enerji de kara deliklerin yıldızlardan daha parlak gözükmesini sağlıyor. Kara delikler büyüdükçe galaksilerin parlaklığı da artıyor.

300 trilyon güneş parlaklığındaki galakside bulunan kara deliğin neden bu denli büyük olduğu henüz bilinmiyor. Kara deliğin oluşumundan bu yana devasa olabileceği gibi, dönüş hızının yavaşlığı nedeniyle de büyümüş olabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER