Teknoloji

NASA 2020 projeleri için ön bütçeleri oluşturdu

nasa

nasa-logo-011015

NASA, gerçekleşmesi muhtemel beş uzay projesi için ön bütçeleri oluşturdu. Kurumun uzun soluklu Discovery programı çerçevesinde seçilen projelerin her birinin geliştiricilerine 3 milyon dolar verilecek. Böylelikle projelerdeki tasarımların yeniden gözden geçirilmesine, analizler yapılmasına ve planların iyileştirilmesine destek sağlanacak.

Önümüzdeki yılın eylül ayında bu beş projeden bir veya iki tanesi NASA tarafından gelişimlerinin sürdürülmesi için seçilecek ve projeye yaklaşık 500 milyon dolar bütçe ayrılacak. Kurum seçtiği projeleri hayata geçirmek içinse kendisine 2020 yılını hedef olarak belirledi.

NASA’nın ilk etapta seçtiği beş projeden biri olan Yakın Dünya Nesne Kamerası (NEOCam), bugüne kadar keşfedilenden beş kat daha fazla Dünya’ya yakın nesne keşfetme sözünü veriyor. Lucy ise güneş sisteminin doğuşuna ilişkin daha fazla bilgiye erişmek için Jüpiter’in Trojan asteroidlerini izlemeyi amaçlıyor. Psyche projesiyse gezegen çekirdeklerinin oluşumunu çözmek adına küçük uzay kayalarını inceleyecek.

NASA’nın ön bütçe ayırdığı diğer iki proje ise Venüs odaklı. DAVINCI kısaltmasıyla anılan ilk proje, Asal Gazlar ve Kimyanın Derin Atmosfer Venüs İncelemesi ve Görüntüleme Projesi adını taşıyor. Bu projede güneş sisteminin en sıcak gezegeninin atmosferine insansız bir uzay aracı bırakılması ve 63 dakika sürecek inişi sırasındaki kimyasal kompozisyonunun incelenmesi amaçlanıyor. VERITAS adını taşıyan diğer projedeyse Dünya’nın komşusunun detaylı bir haritasının çıkarılması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER