Teknoloji

NASA 2019’da bir asteroit yakalamayı hedefliyor

nasa-asteroit-200614

NASA uzayda bir asteroit yakalama ve bu asteroiti incelemek için Ay yörüngesine sevk etme planı konusunda çeşitli çalışmalar yapıyordu. Bu çalışmalarda belli bir noktaya gelen kuruluş, operasyonun ilk aşamasının 2019’da başlayacağını ve bir uzay gemisinin fırlatılacağını açıkladı. Asteroit üzerinde gerçekleştirilecek incelemelerin bilim adamlarına kainatın ilk safhaları hakkında önemli bilgiler sağlayacağı düşünülüyor.

Planda herhangi bir aksama olmazsa NASA 2018’de göktaşını seçecek ve 2019’da uzay gemisini fırlatacak. Seçim aşamasında ya küçük bir asteroit seçilecek ya da büyük bir asteroitten bir parça koparılacak. Daha sonra uzay gemisi yakaladığı asteroit ile birlikte Ay’ın yörüngesine gidecek. 2020’li yıllardaysa bir astronot grubu asteroit üzerinde 32 metre derinliğe ulaşarak kozmik geçmişin izlerini arayacak.

Uzay gemisinin nihai tasarımına henüz karar verilmemiş olsa da, NASA ilk fikirler doğrultusunda geminin nasıl gözükeceğine dair bazı taslakları paylaştı. NASA aynı zamanda Orion uzay gemisi ve robotlar aracılığıyla asteroitlerden bilgi toplama projeleri üzerinde çalışmayı da sürdürüyor. 2016 yılında uzaya gönderilecek olan robotun 2023’te asteroitlerden alınan örneklerle geri dönmesi planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER