Eğlence

MySpace’in kaybettiği şarkıların bir kısmını Internet Archive buldu

myspace

MySpace‘in sunucu taşıma işlemi sırasında 2003 ve 2015 yılları arasında platforma yüklenen yaklaşık 50 milyon şarkıyı yanlışlıkla sildiği ortaya çıkmıştı. Internet Archive, bu MySpace şarkılarının küçük bir kısmını kurtarmayı başardı. Organizasyon, 2008 ve 2010 yılları arasında platforma yüklenen 490 bin şarkının bulunduğu katalogu yayınladı.

Söz konusu şarkıların kaynağının isimsiz bir akademik grup olduğu belirtilirken, bu grubun MySpace’in aktif olduğu dönemde müzik ağı üzerine çalışmalar yürüttüğü ifade edildi. Araştırma kapsamında MySpace’ten 1,3 terabayt büyüklüğünde müzik dosyasının indirildiği ve veri kaybı haberlerinin çıkmasının ardından Internet Archive ile temasa geçildiği dile getirildi.

Internet Archive’ın bulduğu şarkıların oynatıldığı arayüz, MySpace’in orijinal müzik çalarına fazlasıyla benziyor. Katalogda arama yapmak ve müzik çalmaya başlamak biraz zaman alıyor. Internet Archive’dan yapılan açıklamada, veri tabanının “Hobbit” isimli arama aracının optimize edildiği ve yakında açık kaynaklı hâle getirileceği belirtildi.

MySpace, Internet Archive’ın bu tarz bir yardımda bulunduğu tek platform değil. Internet Archive, 2017’de SoundCloud’un kapatabileceği korkusuyla platformun veri tabanının büyük kısmının yedeğini almıştı. Geçtiğimiz yıl ise Great 78 Project’ten alınan 50 bin eski plak, Internet Archive’a aktarılmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER