EğlenceManşetler

Müzisyenlere tonlarca yararlı bilgi sunan Apple Music for Artists açıldı

apple music for artists

Apple Music, müzisyenlere özel ölçüm platformunun duyurusunu gerçekleştirdi. Apple Music for Artists adını taşıyan bu platform beta sürecinden çıkarak herkesin kullanımına açıldı. Bu tarz kontrol panelleri sayesinde sanatçılar parçalarının platform üzerinde dünya çapında nasıl performans gösterdiğini görme fırsatı elde ediyor.

Apple Music for Artists 2018’in ortalarında beri beta sürecinde bulunuyordu. O zamanlar kullanılan özelliklerin çoğu bugün de herkesin kullanımına sunuluyor. Müzisyenlerin verdiği geri bildirimler doğrultusunda kullanıcı arayüzünde ve özelliklerde birtakım ufak dokunuşlar ve ayarlamalar yapıldı.

Toplam dinleme sayısı, iTunes üzerinden yapılan satın almalar, Apple Music’in editoryal ve algoritma tabanlı radyo istasyonlarında gerçekleştirilen dinlemeler gibi temel kontrol paneli istatistikleri ön planda bulunuyor. Dönüm noktalarına veya kişisel rekorlara ulaşıldığında rozetler otomatik olarak hediye ediyor. Sanatçılar kendi profil fotoğraflarını da yükleyebiliyor.

Sanatçıların kontrol edebilecekleri yığınla istatistik bulunuyor. 100 ülkede şehir bazında istatistikleri görmek mümkün oluyor. Dinlemeler ve satışlarla ilgili tüm bu veriler ve aktiviteler listeler hâlinde ya da görsel ısı haritası olarak görülebiliyor. Bu veri sanatçılara çeşitli şekillerde yardımcı olabilir. Eğer bağımsız bir sanatçı turneye çıkmayı planlıyorsa, ısı haritasına bakarak turneye nereden başlaması gerektiğini görebilir. Ayrıca şehir bazlı istatistikler de turne planını oluşturmakta yardımcı olacaktır.

Dinleyicilerin yaş, cinsiyet, şehir gibi demografik bilgilerini görmek de imkan dahilinde bulunuyor. Ne var ki, Apple’ın sıkı gizlilik politikaları nedeniyle, iki farklı veri kümesini karşılaştırmak mümkün olmuyor. Örneğin, New York şehrinde bir parçayı dinleyen 18-25 arası gençlerin sayısı gösterilmiyor.

Apple Music for Artists için özel iOS uygulaması ve Shazam entegrasyonu da var

Temel unsurların dışında birçok ek imkan da mevcut durumda. Apple Music for Artists hem bir web sitesi üzerinde hem de özel iOS uygulaması aracılığıyla iPhone’da kullanılabiliyor. Mobil uygulama sayesinde sanatçılar istatistiklerini her an her yerde görebiliyor. Ayrıca müzik videolarının görüntülenmeleri ve performansı, günlük dinleme sayıları ve dinleyicilerin çalma listelerine ekledikleri parçalar ve sıralamaları gibi tonla bilgi de bu kontrol panelinde mevcut durumda bulunuyor.

Shazam entegrasyonu da dikkat çeken unsurlardan bir tanesi. Sanatçılar Shazam verilerini görebiliyor. Bunların arasında şarkıların en fazla Shazam’landığı şehirler ve ülkeler de var. Bu bilgi de sanatçılara hangi şarkıların üzerine eğilmeye değer olduğunu görmelerini sağlayacaktır. Bir parçanın tonlarca dinlemesi olmayabilir, ancak Shazam ile sorgulanması ona olan ilgiye işaret olarak yorumlanabilir.

Apple Music for Artists, Apple Music’teki her sanatçının erişime açıldı. Sanatçılar da Apple’ın özel sitesi üzerinden üye olup hesaplarını açabilirler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER