Teknoloji

Mac OS X’un iTunes widget’ını izleyenler için modern Music Widget uygulaması

music widget itunes

2005 yılında Apple, Mac OS X Tiger’ı ve onunla birlikte Dashboard ekranı aracılığıyla Mac’teki ilk widget’ları, diğer bir deyişle araç takımlarını yayımlamıştı. Bu araç takımlarından biri artık kullanılmayan bir iTunes medya oynatıcısıydı. Nostalji yaşamak isteyenler için, yazılımcı Mario Guzman’ın çabaları sayesinde modern Mac’ler için bunun kopyası niteliğinde bir araç takımı ortaya çıktı. Bunun sayesinde müziğinizin keyfini bir kez daha nostaljik OS X’un tarzında çıkarabilirsiniz.

İlginçtir ki, yeni Music Widget aslında bir tam olarak bir “widget” değil. En azından geçen yılki macOS Big Sur’da tanıtılan mevcut widget’ların tarzında değil. O daha çok 2005’teki ilk iTunes widget’ının görünümünü taklit eden bağımsız bir uygulama niteliğini taşıyor. Bu uygulama her türlü işlevi barındırıyor ve orijinaliyle aynı kontrolleri sunuyor. Müzik Widget yalnızca Apple Music uygulamasıyla çalışıyor, Spotify (veya diğer müzik uygulamaları) bu araç takımı ile çalışmıyor.

Guzman’ın kopya araç takımı yazılımı albüm resimlerinin ve görsel arayüz öğelerinin çoğunu görüntüleri kullanmak yerine kod aracılığıyla oluşturuyor. Böylelikle araç takımını pikseller bakımından yoğun bir Retina ekranda çalıştırırken 2005’ten kalma görsellere takılıp kalmazsınız.

Son zamanlarda ortaya çıkan tek retro tarzı müzik çalar bu değil. Yazılım geliştiricisi Tanner Villarete de bu ayın başlarında Spotify veya Apple Music kitaplığınızı dinlemek için iPod Classic arayüzü sunan, stil açısından benzer bir web uygulaması oluşturmuştu.

Music Widget yazılımı şu anda beta sürümünde bulunuyor. Guzman’ın web sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER