Teknoloji

MRAM yakında DRAM belleklerin yerini alacak, 10 kat hızlı olacak

DRAM belleklerin kapasitesi giderek artıyor, bazı mobil cihazların 3 GB’lık bellekler barındırdığını görüyoruz. Bu da daha hızlı ve kararlı işlem yeteneği anlamına geliyor. iPhone 5s’teki A7 gibi 64-bit yongaların mobil cihazlara giriş yapmasıyla birlikte daha yüksek kapasiteli RAM’lere olan talep daha da artacak, kısa zamanda RAM miktarının 8 GB seviyelerine çıktığını görebiliriz.

everspin-technologies-mram-251113Ne var ki mevcut RAM, çalışma şekli nedeniyle kısıtlı kapasiteye sahip. Bu durum RAM teknolojilerinde de yenilikler göreceğimiz anlamına geliyor. MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory) adı verilen teknoloji yirmi kadar Japon ve Amerikan yonga şirketi tarafından geliştiriliyor. Bu ekip bellek formatını geliştirmek ve yönetmek için birlikte çalışıyor.

MRAM veriyi DRAM gibi elektriksel şarj yerine manyetik olarak depolar. Bu, tüketilen gücün üçte bire düşmesini sağlarken kapasite ve hızda ise on kata kadar artış kaydetmek mümkün oluyor.

Bu yeni bellek teknolojisi mevcut koşullarda varolsa da, piyasaya çıkmış cihazlarda yer almasının 2018’i bulacağı söyleniyor. Everspin Technologies adlı bir şirket DRAM’i geliştirdi, aynı zamanda bu teknolojiyle ilgili 600 aktif patentin sahibi oldu. Bu durum diğer rakiplerin kendi MRAM versiyonlarını geliştirmelerini biraz daha zor hâle getiriyor. Ancak işin içinde birden fazla şirketin olması sayesinde çeşitli bilgi ve patent paylaşımları söz konusu olabilir.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER