Teknoloji

Mozilla web siteleri için Firefox bildirim sistemi üzerinde çalışıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet tarayıcıları üzerinden kullanılan web tabanlı uygulamaların gelecekte yıldız olacağı söyleniyor, ancak doğal uygulamalar günümüzde hâla daha fazla önem arz etmeye devam ediyor. Mozilla ise aradaki farkı bir çeşit bildirim sistemi geliştirerek kapatmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde web siteleri masaüstü bilgisayar veya mobil cihaz üzerindeki kullanıcılarına uyarılar gönderebilecek.

Mozilla yazılımcısı Jeff Balogh tarafından detayları verilen bu sistemde bir web sitesi veya bir web uygulamasına Mozilla’nın Bildirim Servisine yönlendirilmiş eşsiz bir URL veriliyor. Kullanıcı izin verdikten sonra bu web sitesi bildirimlerini Mozilla’nın sunucularına gönderiyor, sunuculardan da masaüstü sistemlerdeki veya Android cihazındaki Firefox’a ya da iOS’teki Firefox Home uygulamasına gönderiliyor.

Chrome, Gmail ve diğer sitelerde buna benzer bir bildirim sistemini hâli hazırda sunuyor, ancak Ars Technica’nın belirttiğine göre Chrome bildirim yapacak web sitesinin tarayıcıda açık tutulmasına ihtiyaç duyuyor. Mozilla’nın çözümüyse herhangi bir web sitesine kullanıcının cihazında uygun uygulama çalıştığı sürece bildirim yapma fırsatı sunuyor. Balogh bu servisin hâla geliştirme aşamasında olduğunu ve API’nin hâla bitirilmediğini söyledi. Ancak servis kullanıma hazır hâle geldiğinde web sitelerine ek yatırım yapmadan daha fazla kişiye ulaşma, güncellemeleri ve yenilikleri duyurma şansı tanıyacaktır. Belki de bu özellik sayesinde Chrome’a karşı zemin kaybeden Firefox biraz daha güç kazanabilir.

İlgili – Ars Technica

İLGİLİ HABERLER