Teknoloji

Mozilla, veri aracısı bağlantıları nedeniyle Onerep ile iş ortaklığını sonlandırıyor

mozilla

Mozilla, Onerep ile olan iş ortaklığını sona erdirdi. Krebs on Security, Onerep CEO’sunun veri aracıları ile bağlantıları olduğunu kabul etmesini haber vermişti. Mozilla İletişim Başkan Yardımcısı Brandon Borrman yaptığı açıklamada, “Müşteri verileri hiçbir zaman risk altında olmasa da, Onerep CEO’sunun dış finansal ilgi alanları ve faaliyetleri değerlerimizle uyumlu değil.” dedi.

Mozilla’nın gizlilik savunucusu rolü

Şubat ayında Mozilla, 8.99 dolarlık yeni aylık Monitor Plus aboneliğine Onerep’in veri kaldırma hizmetini dahil etmişti. Bu hizmet, kullanıcıların kişisel bilgilerini web üzerinde bulmalarına ve onlarca web sitesi üzerinden kaldırma talepleri göndermelerine olanak tanıyordu. Tüm bunlar Mozilla’nın Onerep ile ortaklığı sayesinde gerçekleşiyordu.

Ancak, Krebs on Security tarafından yapılan derinlemesine bir haberde, Onerep CEO’su Dimitri Shelest’in birkaç yıl içinde “onlarca” insan-arama web sitesi açtığı tespit edildi. Shelest daha sonra, ziyaretçilerin isim, telefon numarası, adres veya e-posta temelinde insanları aramasına olanak tanıyan Nuwber’da hâlâ bir mülkiyet payına sahip olduğunu kabul eden bir açıklama yayınladı. Shelest, Nuwber ile Onerep arasında “sıfır geçiş veya bilgi paylaşımı” olduğunu söylüyor.

Shelest açıklamasında, “Anlıyorum. Bir insan arama işiyle ilişkim dışarıdan garip görünebilir,” dedi. “Gerçekte, eğer insan arama sitelerinin nasıl çalıştığını derinlemesine anlama yoluna gitmeseydim, Onerep bugün sahip olduğu en iyi teknolojiye ve takıma sahip olmazdı. Yine de, geçmişte bunu daha açık hale getirmediğimiz için şimdi bunu takdir ediyorum ve gelecekte daha iyi yapmayı hedefliyorum.”

Shelest’in açıklamasının ardından Mozilla, Onerep ile kısa süreli ortaklığını sonlandırma kararı aldı. Borrman, The Verge‘e “Şu anda müşterilerimize kesintisiz bir deneyim sağlayacak bir geçiş planını sağlamlaştırmak için çalışıyoruz ve müşterilerimizin çıkarlarını ilk sırada tutmaya devam edeceğiz.” diye belirtti. Mozilla, Onerep’i başka bir ortakla değiştirip değiştirmeyeceğini veya hizmeti tamamen sonlandırıp sonlandırmayacağını hemen belirtmedi.

Bu olay, dijital gizlilik ve veri korumasının öneminin altını bir kez daha çizerken, Mozilla’nın kullanıcı verilerini koruma konusundaki kararlı tutumunu vurguluyor. Teknoloji dünyasında, şirketlerin ve CEO’ların etik standartlara uyması, özellikle kişisel verilerin korunması söz konusu olduğunda, giderek daha fazla önem kazanıyor. Mozilla’nın bu adımı, kullanıcıların gizlilik haklarını koruma konusundaki taahhüdünün bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER