Teknoloji

Mozilla Thunderbird e-posta istemcisiyle bağlarını koparmayı istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mozilla Thunderbird

Mozilla, Thunderbird e-posta istemcisiyle olan ilişkisini temelli olarak sonlandırmayı istiyor. Söz konusu isteğin Mozilla Foundation İcra Kurulu Başkanı Mitchell Baker’dan gelmesi, talebin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Firefox internet tarayıcısından sorumlu olan kâr amacı gütmeyen kuruluş, sekiz yıllık bir geliştirme sürecinin ardından 2012 itibarıyla Thunderbird ile arasına mesafe koymuş ve sadece güvenlik güncellemeleriyle desteklediği e-posta istemcisinin sorumluluğunu gönüllülere devretmişti. Baker’ın imzasını taşıyan son açıklamada ise Mozilla’nın Thunderbird ile yollarını tamamen ayırmayı istediği ve böylelikle e-posta istemcisinin Firefox ile birlikte yaşamasını sağlamak için kaynak harcama zorunluluğundan kurtulacağı belirtildi.

Baker, Mozilla Thunderbird e-posta istemcisinin varlığını sürdürmesi için Mozilla geliştirme sistemleri ve kimi zamanlarda da Mozilla teknolojisiyle arasına mesafe koyması gerektiğini belirtti. Mevcut yapının stabil olmadığına dikkat çeken Baker, Thunderbird ve Firefox’un ayrılığının gerçekleşmesi için nasıl bir yol izleneceği konusunda fikir yürütmeye başlamalarının gerektiğini sözlerine ekledi. Bu nokta Thunderbird’ün bağımsız bir açık kaynak projesine mi dönüşeceği, yoksa başka bir şirketin veya yazılım topluluğunun süreci üstleneceği henüz bilinmiyor. Thunderbird kullanıcılarının deneyiminde ani bir değişim yaşanmayacağının altını çizen Baker, alternatif bir strateji geliştirme yoluna gitmenin de ihtimallerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Bkaer, Thunderbird’ün Firefox’a olan bağımlılığının e-posta istemcisinin Mozilla topluluğundan çıkarılmak istenmesinin temel nedeni olduğunu belirtti. Birbiriyle rekabet içinde olan taleplerin her iki proje için de iyi olmadığını dile getiren Baker, her iki projenin de en yüksek performanslarını sergilemeleri için bu değişimin gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER