Teknoloji

Mozilla Flash’ın tabutuna bir çivi daha çakıyor

adobe flash

adobe-flash-logo-141111

Bir zamanlar web’in gözdesi olan Flash, günümüzde gereksiz bir yüke dönüşmüş durumda. Pek çok platform Flash’a olan bağımlılığından kurtulsa da, internet dünyasında Flash’a sımsıkı sarılmaya devam eden bazı adreslere rastlamak halen mümkün. En azından son kullanıcılar için bu geçiş sürecini kolaylaştırmak isteyen Mozilla, yeni Firefox sürümünü Flash’ı gereksiz kılacak bir araçla güçlendiriyor.

Shumway adını taşıyan araç oldukça basit bir misyon çerçevesinde hareket ediyor. Araç Flash eklentisinin yüklü olmaması durumunda Flash içeren web sitelerinin yaşadığı tıkanmayı açıyor. En ideal sistem Flash barındırmayan sistem olsa da, Mozilla Shumway ile en azından yaşanan sıkıntıları önlemek için ara bir çözüm sunuyor.

Web’in Flash’a karşı mücadelesi pek çok tarayıcı geliştiricisinin aynı doğrultuda düşündüğü sayılı alanlardan biri olma özelliğini de taşıyor. Ancak bu uzlaşma hâli Flash’ın yerini alacak teknolojiye karar verme aşamasında ortadan kalkıyor. Büyük bir çoğunluk tercihini HTML5’ten yana kullansa da, bazı şirketlerin kendi çözümünü öne çıkarma konusundaki ısrarı devam ediyor.

Shumway ilk etapta sadece Windows ve OS X’te Amazon.com üzerinde izlenen videolarda kullanılacak.

İLGİLİ HABERLER