Teknoloji

Mozilla Open Web uygulamalarıyla Android ve iOS’e rakip olmayı hedefliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Firefox üreticisi Mozilla, Apple, Google ve diğerlerinin kapalı ekosistemlerine rakip olarak ortaya sürmeyi planladığı ve yazılımcılara tüm web’in potansiyel bir pazar olduğu mesajını veren planları ortaya çıktı. Kâr amacı gütmeyen kuruluşun 2012 yol haritasında doğal kodla yazılmış uygulamalara rakip olacak web uygulamalarının hayata geçirilmesi bulunuyor.

Kuruluş, web’in kendisi için geliştirme çalışması yapmanın patentli platformlar için geliştirme çalışması yapmaktan daha kolay bir hâle getirilmesinin zoruluğu olduğu fikrini savunuyor. Ayrıca mevcut Mozilla Marketplace mağazasının çeşitli cihazlara yayılması gibi bir plan da söz konusu. Uygulamaların oluşturulmasında HTML5 teknolojisinin başrolü oynayacağı görülüyor.

Firefox’un masaüstü işlemci tarafında Google’ın Chrome’u, Apple’ın Safari’si ve Microsoft’un Internet Explorer’ı gibi, arkalarında büyük güçlerin bulunduğu platformlarla savaştığı gerçek. Bu rekabetin ortasında sadece Firefox tarayıcısı üzerinde çalışacak uygulamaların geliştirilmesini sağlamak pek yardımcı olmayacaktır, zaten Mozilla da çapraz tarayıcı uyumluluğunu hedefliyor. Grubun peşinde olduğu ortak standartlar sayesinde çeşitli uygulama mağazaları desteklenecek, uygulamaların doğrudan uygulama geliştiricileri tarafından dağıtılmasına, uygulamaların taşınabilmesine ve son kullanıcıların uygulamaların gerçek sahibi olmalarına izin verilmesi amaçlanıyor.

Uygulamaların dağıtımı sırasında Mozilla hâlihazırdaki Marketplace web uygulama mağazasının kullanılmasını planlıyor. Bu mağaza masaüstü kullanıcıların yanı sıra tablet ve telefon kullanıcılarını da kapsayacak. Uygulamalar herhangi bir tarayıcı, işletim sistemi bağımlılığı olmadan, her yerde çalışabilecek. Yazılım geliştiriciler ücretsiz uygulamaların yanı sıra ücretli uygulamalar da yayınlayabilecek.

Mozilla’nın karşılaşacağı zorlukların bir parçası olarak HTML5, CSS ve JavaScript ile geliştirilmiş uygulamalara geniş bir donanım erişimi sağlamak gösterilebilir. Bu noktada henüz doğal kodun sahip olduğu esneklik yakalanabilmiş değil. Mozilla, bunu başarmak için, Boot to Gecko (B2G) olarak adlandırılan, akıllı telefon ve tabletler için web tabanlı mobil platformu kullanacak, bir yandan da kırpılmış Android temel katmanından yararlanacak. Böylelikle HTML5 ve diğer web uygulama kod desteklerine sahip, tarayıcı tarzı arayüze sahip uygulamaların kapısı açılmış olacak. Mozilla, B2G’nin tanıtımını bu çeyrek içinde yapmayı planlıyor.

İlgili – CNET

İLGİLİ HABERLER