Teknoloji

Mozilla: Google YouTube’u Firefox ve Microsoft Edge’de kasten yavaşlatıyor

youtube sıra

mozillaMozilla’nın Teknik Program Müdürü Chris Peterson, Twitter hesabı aracılığıyla ilginç bir iddiayı dile getirdi. Peterson, Google’ın YouTube’da yaptığı tasarım değişikliklerinin sitenin Firefox ve Microsoft Edge üzerinde daha yavaş çalışmasına sebep olduğunu öne sürdü. Söz konusu iki tarayıcı, internet tarayıcısı pazarında Google Chrome’un en büyük iki rakibi olma özelliğini taşıyor.

Peterson’un iddiasına göre, tasarım değişikliğinin ardından YouTube sayfaları Firefox ve Edge’de Chrome’a kıyasla beş kat daha yavaş yükleniyor. Mozilla yöneticisi, bu durumun Google’ın Polymer teknolojisinin kullanıldığı yeni tasarımdan kaynaklandığını savunuyor.

Google tasarım değişikliğini duyurduğunda Polymer kütüphanesinin kullanılmasının daha hızlı özellik geliştirmeyi sağlayacağını vurgulamıştı. Yeni tasarımda sadece Chrome’da mevcut olan onaylanmamış Shadow DOM v0 API kullanılmıştı.

Google’ın bu yolla YouTube’da hızlı deneyim için Chrome’a haksız bir avantaj sağladığına dair itirazlar o dönemde de gündeme gelmişti. Buna karşılık, Google’ın sahibi olduğu bir platformda kendi yazılımına avantaj sağlayacak bir teknoloji kullanmasının makul bir tercih olduğunu savunanlar da olmuştu.

Bu konunun Microsoft yerine Mozilla tarafından gündeme getirilmesi de dikkat çekici bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak Microsoft’un da elinde Edge’i öne çıkaracak imkanların olduğunu düşününce bu tercihe şaşırmamak gerekiyor.

Peterson, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge kullanıcılarına YouTube’dan nasıl yüksek performans alabilecekleri konusunda tavsiye vermeyi ihmal etmedi. Firefox kullanıcılarına Polymer öncesi tasarımı kullanan YouTube Classic eklentisini öneren Peterson, Edge kullanıcılarına da Tampermonkey eklentisini tavsiye etti.

İLGİLİ HABERLER