Teknoloji

Mozilla Firefox Send ve Notes servislerini kapatıyor

Mozilla Firefox Send ile güvenli dosya paylaşımı vadediyor

Mozilla, sadık kullanıcı kitlesi dışında pek de fazla tanınmayan iki servisinin kepenklerini indirmeye hazırlanıyor. Bunlardan ilki şirketin 2017’de kullanıma sunduğu Firefox Send. Mozilla Firefox Send ile kullanıcılar şifrelenmiş dosyalarını paylaşabiliyor.

Send Mozilla’nın kullanıcı topluluğu tarafından sevilen bir araç olduğu için şirketin kararının biraz sürpriz olduğu söylenebilir. Ancak yaşanan birkaç kötü deneyimin bu kararın önünü açtığını anlamak çok zor değil.

Mozilla, geçtiğimiz aylarda bazı kötü niyetli kişilerin Send’i yemleme saldırıları ve zararlı yazılım iletimi için kullandığını fark etmiş ve Send’i devredışı bırakmıştı. Şirketten o dönemde yapılan açıklamada Send’in bir süre sonra yeniden hayata geçirileceği belirtilmişti. Ancak aradan geçen dönemde Mozilla’nın fikirleri değişmiş gibi görünüyor.

Mozilla’dan yapılan açıklamada, ara süreçte genel portföyün maliyetinin ve stratejik odağın değerlendirildiği ve bunun sonucunda Send’in yeniden aktif hâle getirilmemesine karar verildiği belirtildi. Send zaten çevrimdışı olduğu için kullanıcıların servisin kapanması için bir hazırlık yapma imkanı bulunmuyor.

Mozilla’nın fişini çektiği bir diğer servis ise Firefox Notes. Tıpkı Send gibi, Notes da şirketin artık işlemeyen Test Pilot programından çıkmıştı. Notes, Mozilla’nın şifrelenmiş verileri eş zamanlamak için kullandığı yöntemlerden birisiydi. Test sürecinin tamamlanmasının ardından da Notes, Firefox’un masaüstü ve Android uygulamalarında yaşamayı sürdürmüştü.

Mozilla kasım ayının başlarında Firefox Notes uygulamasının ve eş zamanlama özelliğinin desteğini sonlandıracak. Masaüstü bilgisayarında eklenti yüklü olan kullanıcılar, bu tarihe kadar notlarını başka yere aktarabilecek. Kasım ayından sonra eklentiyi bir daha yüklemek mümkün olmayacak.

Üretkenlik odaklı uygulamaları kapatmanın pek kolay bir karar olmadığı söylenebilir. Ancak Mozilla, Firefox Send ve Notes’tan vazgeçmenin sayesinde VPN hizmetine daha iyi odaklanacağına dikkat çekiyor. Dolayısıyla şirketin bilinçli bir tercih içinde olduğu görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER